NEMAČKA kompanija "Leoni" koja je do sada otvorila proizvodne pogone u Nišu, Prokuplju i Boljevcu, svoju četvrtu, ujedno i najveću fabriku u Srbiji, trenutno gradi na ratarskom imanju u Kraljevu.

Ovu lokaciju u četvrtak je sa gradonačelnikom Kraljeva dr Predragom Terzićem obišao Klemens Saks, generalni direktor "Leonija", kako bi se i lično uverio u dinamiku građevinskih radova.

- Ovo je značajan korak za ceo region. Dobili smo veliku podršku i Vlade Srbije i lokalne samouprave za izgradnju naše fabrike u Kraljevu koja bi u narednih nekoliko godina trebalo da zaposli oko 5.000 radnika - kaže Klemens Saks, generalni direktor kompanije "Leoni". - Prvih 13 radnika je već izabrano i oni su započeli obuku, a proces selekcije se nastavlja. Prema ugovoru sa našim kupcima, prvi semplovi, onosno prototipovi u pogonu nove fabrike u Kraljevu biće proizvedeni početkom februara naredne godine, dok početak serijske proizvodnje očekujemo krajem 2019. i početkom 2020. godine.

Pročitajte još - Leoni, prva fabrika u Kraljevu posle 30 godina

Kompleks fabrike "Leoni" u Kraljevu za proizvodnju instalacija i kablova namenjenih automobilskoj industriji prostiraće se na oko 45.000 kvadratnih metara, a ukupna vrednost investicije poznate nemačke kompanije iznosiće oko 60 miliona evra.

- Zapošljavanje će se odvijati po fazama, i do kraja godine biće zaposleno 150 radnika. U skladu sa projektom i ugovorom koji imamo sa kupcem, naš plan je da do 2023. godine u kraljevačkoj fabrici dođemo do cifre od blizu 5.000 zaposlenih - naglasio je Saks.

Ovom prilikom gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je izrazio zahvalnost predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je istrajao u nameri da pronađe ozbiljnog investitora koji će u gradu na Ibru u narednih par godina zaposliti veliki broj ljudi.

DA ZAPOSLIMO MLADE

- Posle više od četiri decenije Kraljevo će dobiti ozbiljnu, veliku fabriku - rekao je gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić. - Očekujem da će ova fabrika biti završena i pre zadatih rokova i da će veliki broj mladih Kraljevčana ovde naći zaposlenje i ostati u svom gradu.