ŠTRAJK zaposlenih na trajektima koji prevoze putnike ka grčkim ostrvima nije izazvao veće probleme srpskim turistima. Na sreću, ovih dana se ne završava veći broj aranžmana, a naše agencije su se preko alternativnih trajekata "snašle" da svoje putnike prevezu do kopna.

Zaposleni na trajektima pokušavaju da od države štrajkom dođu do većih plata. Članovi najuticajnijeg sindikata PNO u ponedeljak su "vagali" da li će produžiti jednodnevni štrajk ili da protest nastave i u utorak. Kompanije koje se bave prevozom trajektima saopštile su da će štrajk osetiti 180.000 ljudi koji su kupili karte za ostrva, koje uključuju mnoge popularne destinacije poput Mikonosa, Santorinija, Krita, Skijatosa....


Pročitajte još - Sedam magičnih mesta u Grčkoj


- Nijednu prijavu bilo kakvih problema srpskih turista koji letuju na grčkim ostrvima nismo dobili - kaže za Novosti" Aleksandar Seničić, predsednik Nacionalne organzacije turističkih agencija JUTA. - Očigledno je da se ovih dana ne završava veći broj aranžmana. Sličnu situaciju smo imali i u maju, ali kako su Grci preduzimljivi ljudi, pojavila se mogućnost alternativnog prevoza koji je rešio problem.

Beogradska agencija "Sabra" tradicionalno je najpoznatija po putovanjima na Skijatos, do kojeg turisti koji putuju autobusom ili kolima mogu da stignu samo trajektom. Danas je bilo predviđeno pet polazaka, ali su zbog štrajka realizovana samo dva.

- Partner sa Skijatosa me je obavestio da su ta dva polaska bila sasvim dovoljna da se svi turisti prebace do kopna, jer je prošao špic sezone - kaže Vladimir Vlaho, vlasnik agencije "Sabra". - Naš autobus za Skijatos polazi u utorak i u Grčku stiže u sredu, a štrajk će u ponoć biti okončan, pa ne očekujemo neki problem.


SA KRFA REDOVNO

LjUBIŠA Nešovanović iz "Robinzona" kaže da su se autobusi sa turistima sa Krfa vratili redovno i da nikakvih problema sa trajektima nije bilo. Partneri uvek ranije najave kada se očekuje štrajk, a takve najave nisu dobili.