SVIH šest banaka poverilaca fabrike keramičkih pločica i crepova "Toza Marković" u Kikindi, čija ukupna potraživanja iznose oko 24 miliona evra, trebalo bi za oko dva meseca da se izjasne da li prihvataju predlog JP "Srbijagas" da otkupi njihova potraživanja. Prema planu reorganizacije koji se primenjuje, fabrika bi sada bankama, kao najvećim poveriocima, godišnje trebalo da otplaćuje 2,5 miliona evra, ali ona plaća samo deo tih dugovanja.

- Ukoliko banke prihvate predlog, a već postoji načelna saglasnost, "Srbijagas" će svoje dvotrećinsko vlasništvo u udelima u "Tozi" uvećati na čak 85 odsto - objašnjava direktor fabrike Vladimir Ilić. - Tako će fabrika praktično ostati bez dugovanja, jer je preostalih oko 25 miliona evra duga, kod treće klase poverilaca, već konvertovano u udele, odnosno kapital. Ovo je jedini način da se "Toza" spase, da ponovo ne bude pokrenut stečajni postupak, jer po sadašnjem planu reorganizacije fabrika ne može da vraća dugove iz prethodnog perioda.

Pročitajte još - Novi stečaj za "Tozu Markovića"

Da su banke spremne na dogovor potvrđuje i odluka Zberbanke koja je zimus pred Privrednim sudom u Zrenjaninu pokrenula predstečajni postupak, ali je ubrzo odustala od te namere.

Fabrika je izašla iz stečaja pre dve godine kada je većinski vlasnik postao "Srbijagas" tako što je svoja potraživanja od 20 miliona evra pretvorio u udeo u vlasništvu. To isto učinile su i Erste banka sa potraživanjem od oko 5,5 miliona evra i Banka Inteza koja je potraživala oko pet miliona evra. Tada je "Toza", u kom radi 615 radnika postalo društvo sa ograničenom odgovornošću.