MOBILNI ĆE ZAMENITI KARTICE: Od 22. oktobra zaživeće instant plaćanje, krajnji rok za sve banke 1. april 2019.

D. I. KRASIĆ

27. 08. 2018. u 11:01

Za trgovce ovakav način naplate jeftiniji; Novac u sekundi na računu

МОБИЛНИ ЋЕ ЗАМЕНИТИ КАРТИЦЕ: Од 22. октобра заживеће инстант плаћање, крајњи рок за све банке 1. април 2019.

SISTEM u kojem novac na račun primaoca "leže" u istom trenutku kada kupac obavi plaćanje, u Srbiji treba da zaživi 22. oktobra. Novac menja vlasnika u trenutku davanja naloga za plaćanje, pa će računi moći da se plaćaju i noću, i vikendom, i praznikom, a dug će biti namiren istog trenutka, bez negativnih posledica po kupca u vidu isključivanja telefona zbog kašnjenja sa računom, na primer. Tog dana počinje sa radom sistem za instant plaćanja Narodne banke Srbije, ali će banke u Srbiji imati vremena da se novom sistemu prilagode do 1. aprila iduće godine.

Novi način plaćanja podrazumeva i nova, savremena tehnološka rešenja. Kupci će, preko posebnih aplikacija na svojim mobilnim telefonima moći da plaćaju usluge i robu.

- NBS je predvidela da se instant plaćanje na prodajnom mestu obavlja upotrebom IPS QP koda, koji će biti standardizovan za sve banke, kako bi se omogućila interoperabilnost. To znači da će klijent banke A moći da plaća kod trgovca koji koristi usluge banke B - objašnjavaju u NBS. - Pružaoci platnih usluga ponudiće svojim klijentima, kako platiocima, tako i trgovcima, aplikacije koje će takvo plaćanje omogućiti.


Danas je na prodajnim mestima trgovaca izbor savremenih načina bezgotovinskog plaćanja sveden samo na platne kartice.

- Uvođenjem instant plaćanja trgovac će imati veću mogućnost izbora, to jest da odluči da prihvata i instant plaćanja, a naročito uzimajući u obzir troškove i naknade koje mu određeni načini plaćanja nameću. Instant plaćanja troškovno su povoljnija od kartičnih - ukazuju u centralnoj banci. - Pored toga, infrastruktura za instant plaćanja je nezavisna od postojeće za plaćanja platnim karticama.

PREDNOSTI PRI TRANSAKCIJI ANALIZA NBS pokazuje da su instant plaćanja u prednosti i kada je reč o troškovima. Tako, ukoliko uzmemo kao primer transakciju u iznosu od 1.000 dinara, u slučaju kartičnog plaćanja, trgovac će primiti, u proseku, 980 dinara. - Kada je reč o instant plaćanjima, banke će prema IPS sistemu za svaku transakciju preko 600 dinara plaćati dva dinara, a za transakcije do 600 dinara svega jedan dinar. Uz međubankarsku naknadu od 0,2 odsto od iznosa transakcije, banku trgovca jedna transakcija na prodajnom mestu od 1.000 dinara koštaće ukupno četiri dinara - navode u NBS.

To znači otvaranje jednog potpuno novog prostora za razvoj tržišta u smislu da trgovci, a naročito "mali" koji iz različitih razloga do sada nisu prihvatali platne kartice, mogu da primenjuju instant plaćanja bez upotrebe POS uređaja.

- Za instant plaćanje i na strani prihvatanja plaćanja kod trgovaca se mogu koristiti ne samo "pametni" telefoni, već i tablet uređaji i slično, na kojima će se nalaziti aplikacija trgovčeve banke radi omogućavanja plaćanja upotrebom IPS QP koda sa telefona kupca robe - objašnjavaju u NBS.

Instant plaćanja predstavljaju trenutno najsavremeniji i za korisnike najprivlačniji vid plaćanja, naglašavaju u NBS. Često se kaže da instant plaćanja omogućavaju da se zadrže sve prednosti gotovine: stalna dostupnost novca, transakcije se izvršavaju u roku od samo nekoliko sekundi, a izbegnu se nedostaci plaćanja gotovinom, odnosno mogućnost zloupotrebe, visoki troškovi upravljanja gotovinom, siva ekonomija...Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Branko BG

27.08.2018. 11:19

Bitcoin je doneo ovu mogućnost pre skoro 10 godina. Banke su se uozbiljile čim se pojavila konkurencija...

Mihajlo

27.08.2018. 13:18

@Branko BG - Sledeći korak istorije će biti distribuirana (P2P) kriptografska mreža kreditnog novca, u kome odluka o puštanju kredita biva oslobođena od centara kontrole, bitkoin postaje rezerva, nenaplativ kredit jasno definisan, a otplata kredita dobrovoljna, motivisana teorijom igara implementiranom u biznis logiku protokola. Možda će upravo ovakav sistem pokazati da je kreditni novac moguć bez obaveznosti rasta. Banke će tek tad uspeti na tren da podignu glavu i vide obris tog asteroida u naletu.

неимени

27.08.2018. 11:43

Оно шта мене смета је да због нивоа "сигурности" андроид телефона који је потребан за банковне трансакције андроид "unrooting" постаје све компликованији. Надам се неком "FSF free phone OS" којим би се решили не само наметнути проблеми са власништвом андроид уређаја већ и проблеми са праћењем корисника које је чак и са "unrooting" скоро па немогуће избећи. О оном другом телефону чији је главни смисао додатно заглупљивање људске расе не желим трошити речи.

IT

27.08.2018. 13:41

U isto vreme moze krenuti i "Moj mobilni moja licna karta" sa istim nivoom bezbednosti.

Peđa

27.08.2018. 15:06

......i kad sistem s oproštenjem padne, onda čekaj pare brale dok se sistem ne digne.....a više se ne diže kod korisnika nepovratnih kredita......neko to mora nadoknaditi.....

Miško

28.08.2018. 08:05

A šta će biti u slučaju kada se pogreši broj “računa”? Ako imamo instant prenos novca, kako će se ovakvi slučaji rešavati?

Dragan

28.08.2018. 17:49

Da li smart telefoni moraju da imaju NFC aplikaciju za placanje telefonom, jer i neki novi je nemaju.