NAJVEĆE oblasti poslovanja "PPF grupe" su finansijske usluge, u kojima smo više od 20 godina, i telekomunikacije, kojima se bavimo od 2012. godine u Češkoj i Slovačkoj. Odluka o kupovini "Telenorovih" kompanija u Srbiji, Crnoj Gori, Bugarskoj i Mađarskoj je bila strateška, jer je za nas ovaj region, što je prirodno, drugi dom. Verujemo u potencijal ovih tržišta, uključujući i Srbiju, i verujemo da zaista imamo mogućnosti da ga, primenjujući znanje i veštine koje posedujemo, dalje razvijamo. Nismo investitor koji kupuje kompaniju da bi je u narednim godinama preprodao.

To, u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti", kaže Ladislav Bartoniček, suvlasnik "PPF grupe", odgovoran za sektor telekomunikacija. Ova grupa je nedavno, za 2,8 milijardi evra preuzela vlasništvo nad "Telenorovim" kompanijama u regionu.

* Kakvi su vam planovi za ovo tržište? Hoćete li se, poput konkurencije u Srbiji, orijentisati na razvoj fiksne telefonije i kablovske televizije?

- To nije samo trend na srpskom tržištu, već opšti trend, gde kompanije pokušavaju da se fokusiraju na udruživanje mobilne i fiksne telefonije, nudeći objedinjene usluge. Pod fiksnom telefonijom ne podrazumevam razgovore fiksnim telefonom, već pristup širokopojasnom internetu. Ali to za nas nije jedina moguća strategija, koja se već na pojedinim tržištima nije pokazala baš uspešnom za operatere. Tek smo završili samu transakciju preuzimanja kompanije i još smo u fazi formulisanja strategije. Važno je istaći da će o ovome odlučivati lokalni tim, na bazi svojih analiza i preporuka. Da ne ispadne da ja ovde dolazim bez nekog predzanja i da donosim odluke bez konsultacija sa lokalnim timom.

PROČITAJTE JOŠ - PPF završio preuzimanje Telenorovih kompanija u regionu

* Da li "PPF grupa" kupuje poslovanje KKR u regionu, čime bi preuzela SBB kablovskog operatera?

- Ustaljeni odgovor na ovakvo pitanje je da ne komentarišemo naše namere. Ali mogu da kažem da je proces u okviru koga KKR prodaje svoje učešće u "Junajted grupi" usmeren na privatne investicione fondove, a mi to nismo. Pokušaću da objasnim - mi smo investiciona grupa u privatnom vlasništvu i radimo samo sa sopstvenim novcem. Ne upravljamo novcem drugih investitora, mi smo dugoročni investitor. Ukoliko bi trebalo PPF da uporedim s privatnim investicionim fondovima, oni imaju fiksni investicioni horizont od, recimo, pet godina u okviru koga investiraju, i potom prodaju poslovanje, a to je potpuno drugačiji pristup od našeg.

* Šta mogu da očekuju zaposleni u kompaniji?

- Zaposlenima, sa kojma sam upravo razgovarao, pokušao sam da prenesem kulturu poslovanja naše grupe, za koju verujem da se ne razlikuje mnogo od "Telenorove". Ono što zaista cenimo su inovativnost, fleksibilnost i sposobnost da se preuzme odgovornost i time upravlja poslovanjem. Na kraju, ljudi treba da vole ono što rade i da u tome uživaju. Taj element je ovde već prisutan i uveren sam da će tako biti i u budućnosti.

PROČITAJTE JOŠ - POSLE PRODAJE OPERATERA: Telenor banka ne ide Česima

* Šta mogu da očekuju korisnici? Hoće li biti promene cena?

- "Telenor" je izvrsna kompanija i mi ne nameravamo da narušimo kvalitet usluge niti brenda. "Telenor" 96 odsto stanovništva pokriva 4G mrežom, koja pruža pouzdanu uslugu. Pitanje promene cena je lokalno pitanje. Ne želim da namećem bilo kakve ciljeve dok se ne analizira stanje na lokalnom tržištu. Ono što možemo da donesemo iz grupe su znanje i veštine za unapređenje proizvoda i procesa - da iz šest zemalja u kojima poslujemo donesemo ono što je najbolje i to * primenimo i na tržištu Srbije.

Upravo ste formirali lokalni tim?

- Novi generalni direktor "Telenora" u Srbiji je Majk Mišel, koji je radio u "Telenorovim" operacijama u regionu nekoliko godina. Reč je o iskusnom rukovodiocu telekomunikacija, koji je radio i u Češkoj, Kanadi i Norveškoj, a njegova poslednja pozicija bila je u Bangladešu.


BANKA

* KADA ćete Narodnoj banci Srbije predati zahtev za preuzimanje Telenor banke?

- To bi uskoro trebalo da se realizuje. Naši advokati i nadležni organi sarađuju u pripremi neophodne dokumentacije i podataka. Mi smatramo da ako nešto treba da pripremimo za regulatora, to mora biti perfektno. Konačna odluka je svakako na NBS, prema kojem imamo izuzetno poštovanje.

IME

* DA li ćete i kada menjati ime kompanije u Srbiji?

- U ovom trenutku nemamo nikakvih konkretnih planova. Činjenica da je "Telenor" brend dobro prepoznat i ustoličen, a mi imamo nekoliko godina da odlučimo o eventualno novoj strategiji u pogledu brenda.