UVODI SE SOLIDARNA ODGOVORNOST: Za divlju gradnju krivi i zidari

J. Su.

24. 08. 2018. u 08:53

УВОДИ СЕ СОЛИДАРНА ОДГОВОРНОСТ: За дивљу градњу криви и зидари

Foto M. Labudović

Ministarstvo građevinarstva uvodi solidarnu odgovornost. Uz investitora odgovara i izvođač

KRIVICU zbog gradnje nelegalnih kvadrata neće snositi samo investitor, već i vlasnik parcele i izvođač radova. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture namerava da uvede "solidarnu odgovornost". Sve u cilju sprečavanja divlje gradnje.

Ministarka Zorana Mihajlović najavila je u četvrtak da će se zbog toga menjati određeni pravilnici. Odgovornost za nelegalne kvadrate snosiće svi koji su u njihovoj gradnji učestvovali i protiv svih će se podnositi krivične prijave.

- Inspekcije rade i noću, jer ne može da se nelegalno gradi tako što će se radovi izvoditi kad padne mrak - kaže Zorana Mihajlović. - Kada inspektor zatvori gradilište i stavi traku, svako pomeranje trake je krivično delo, pa će posle toga inspektor podneti krivičnu prijavu protiv investitora. Nekad se desi da se ne zna ko je investitor, pa se tada stavi N. N. osoba, ali ni toga više neće biti. Ako ne znaju ko je investitor, znaju ko je vlasnik parcele, jer to može lako da se utvrdi u katastru.

PROČITAJTE JOŠ - U planu obračun sa divljom gradnjom

Ministarka je navela da ima dosta podignutih krivičnih prijava zbog nelegalne gradnje, da je najveći problem u Beogradu, jer su pojedine opštine dozvolile da se nelegalne zgrade završe i prodaju stanovi. Inače, Ministarstvo građevine kuburi i sa firmama koje mogu da ruše nelegalne objekte. Tako su, nedavno, oglasili tender za prikupljanje ponuda za rušenje nelegalno izgrađenih objekata u nacionalnim parkovima.

KONTROLA

POJEDINI mostovi u Srbiji biće rekonstruisani, ali prvo treba utvrditi u kakvom su stanju. Zbog toga će naredne nedelje početi vanredna kontrola četiri najfrekventnija mosta - Pančevačkog mosta i Gazele u Beogradu i starog i novog mosta preko Dunava kod Beške.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

др

24.08.2018. 09:47

Боље би било да министарка Михаловић поведе бригу о рућењу бетонског зида на коридору 10 (Грделичка клисура), а послове око нелегалне градње да преузму инспекције које и онако ништа не раде.

Mr Radomir Scepanovic

24.08.2018. 10:39

A smena i krivicna odgovornost zaposlenih u Opstini?Provera imovnine zaposlenih u Opstini?Za trideeset godina ima kandidtata za jos nekoliko novih zatvora!Krenite od Vracara!Imam papire za takve kanditate!

Buki

24.08.2018. 11:45

Posto kuburite sa sredstvima za rusenje nelegalne gradnje, da bi ustedeli, nemojte čekati da se zgrade i naselja zavrse, nego je rusite jos u temelju jer vam za to treba jedan buldozer i dva vozača, koja ce se smenjivati u voznji

5555

24.08.2018. 11:47

Не могу да оценим успешност поступка у будућем (колико је правичан и колико ће подићи ефективност), али подржавам покушај да се уведе ред зидању без дозволе.

Dačo

24.08.2018. 13:38

зидари граде где им се каже,немогуће да они буду криви,глупости

Stari Beograđanin

25.08.2018. 08:47

@Dačo - Dačo ne lupetaj!Ako je zidanje na crno krivično delo onda su i zidari odgovorni! Izvođač radova bi morao da od investitora zatraži uvid i kopije kompl. dokumentacije, dozvole itd. pa tek onda da krene sa radom.Ako toga nema, i on, ako zida, čini krivično delo. Po tvojoj logici, ako ti ja kažem da prekršiš zakon,recimo da ukradeš automobil, onda sam samo ja kriv a ti nisi!Glupost. Ako ovo zaživi i počne npr. hapšenje redom u šta sumnjam- investitora, izvođača radova, inspektora itd.biće to super!

Papanikolau

24.08.2018. 14:06

Pa,u Krnjači da vam nisu digli divlje zgrade još uvek bi uzgledali kao selendra!!Zato ne pričaj gluposti.Zbog tih istih divljaka dobijate i kanalizaciju i ličite na pristojno naselje.

SMOKI

25.08.2018. 07:33

Ministarstvo gradjevinarstva? Kakvu ono funciju osim lopovluka sada vrsi. Svoju nesposobnost hoce da svale na ledja radnika. U nasem gradjevinarstvu su gradjevinski radnici,bez vredjanja, ljudi nize strucne spreme.Sto bi se reklo prosta radna snaga. Sada bi ONI trebalo da pokriju NESPOSOBNOST onih koji su visoko obrazovani sa debelim kovertama. Pa ima li to logike bar malo obraza i casti? NEMA.Zbog takvih ministarstava je Vucicev trud uzaludan, Sizifovski.Nesposobni na lopatu bre, i to odmah.

Vozd

26.08.2018. 13:48

Dosadni ste sa izjavama , realnos je drugo , a centar grada niko nesme da spomene