MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA


TOPLO i suvo vreme uticalo je na smanjeni rod pšenice u Evropi pa je cena ruskog žita već porasla za 15 dolara. Krajem prošle nedelje tona žita je koštala 231,5 dolara, što je bio maksimum od 2014. godine, a taj rast cene je vezan za poskupljenje pšenice u svetu. Na berzi u Čikagu tona žita se prodavala za 205 dolara, a u Parizu za 245 dolara.

Pročitajte još:VRELI TALAS: Cene pšenice u Evropi odletele u nebo

Francuski analitičari su početkom avgusta prognozirali da će ovogodišnja žetva biti najslabija u poslednjih pet godina.

U Ministarstvu poljoprivrede Rusije kažu da su u julu ove godine izvezli 3,8 miliona tona pšenice, što je 2,4 puta više nego prošle godine u tom periodu. Ukupan izvoz žitarica iz Rusije povećan je 1,8 puta i iznosio je 4,73 miliona tona. Naravno da Ruse raduje rast cena pšenice i drugih žitarica jer im je to sada glavni poljoprivredni izvozni "adut".

Najveći kupci ruskog žita su Egipat i Turska, a zatim Vijetnam i druge zemlje Azije.

Ali Rusija ne izvozi samo žito nego i druge poljoprivredne proizvode. Samo u prvih pet meseci ove godine u odnosu na isti period 2017. ruski izvoz hrane je porastao 29,2 odsto. Osim žita, Rusija izvozi ribu, plodove mora i ulje. U prvih pet meseci izvezeno je hrane u vrednosti 9,5 milijardi dolara.

Pročitajte još: PUTIN I MERKELOVA RAZGOVARALI TRI SATA: Severni tok 2 mora proći; Tragamo za rešenjem sukoba u Ukrajini

Proizvođači čokolade u Rusije se hvale da stalno raste potražnja za njihovim proizvodima. U prvih pet meseci je izvezeno slatkiša za 222 miliona dolara, što je u odnosu na isti period 2017. rast od više od 26 odsto. Rusku čokoladu i slatkiše najviše kupuju Kazahstan, Belorusija i Kina. U susednoj Kini se pojede 11,4 odsto od ukupne ruske proizvodnje čokolade.

Zapadne sankcije nisu negativno uticale na rusku poljoprivredu. Država je kreditima pomogla gradnju staklenika pa povrća ima sasvim dovoljno. Rapidno je podignuta proizvodnja piletine i sada tu vrstu mesa i jaja Rusija može da izvozi. Više nema potrebe ni za uvozom svinjetine.

Foto EPA


Jedino još uvek Rusija mora da uvozi govedinu jer je za nju potreban duži ciklus nego za piletinu i svinjetinu.

Što se tiče hrane, bez preterivanja se može reći da Rusiji nikakve sankcije ne mogu da naprave problem jer je sada ima dovoljno. To što u prodavnicama kao nekada nema dvadesetak vrsta francuskih, italijanskih i švajcarskih sireva ne brine većinu građana Rusije jer su ti mlečni proizvodi i tako za njih preskupi. Onaj ko ne može bez francuske guščije paštete ili španskog hamona (pršute), može bez problema da ih donese iz inostranstva.

Moskovska pijaca / Foto MK. RU


Ljubitelji piva u Rusiji mogu da biraju jer se mnoge poznate marke po licenci proizvode u Podmoskovlju, ali i širom te velike zemlje. Dobar je i izbor vina, a oni sa plićim džepom uglavnom kupuju ona iz Južne Amerike. Osim toga, na jugu Rusije sve se više sadi vinova loza tako da će u bližoj budućnosti Rusija imati znatno veću proizvodnju kvalitetnih vina nego što danas ima.

POMOĆ FARMERIMA U AUSTRALIJI

AUSTRALIJSKA vlada u nedelju je obećala dodatnu pomoć od 1,32 milijarde dolara za farmere pogođene sušom, u trenutku kada je istočna obala zemlje suočena sa najvećom sušom u istoriji. Osim suše, visoke temperature su pogodovale i razvoju požara u kojima je izgorelo rastinje.