KRAJ JAVAŠLUKU: Staje se na put “zakupu” državnih oranica bez naknade

J. Su.

18. 08. 2018. u 17:08

Samo opština Preševo u 2017. nije donela program izdavanja zemljišta. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je tom periodu "odzvonilo"

КРАЈ ЈАВАШЛУКУ: Стаје се на пут “закупу” државних ораница без накнаде

LEP profit su mnogi izvukli poslednjih decenija od "zakupa" državnog zemljišta. Naročito, jer su plodne oranice samo koristili, a naknadu nisu plaćali. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je tom periodu "odzvonilo", a ističu i da se i lokalne samouprave dovode u red po pitanju izdavanja državnih oranica, jer su u većini bili javašluk i korupcija.

Pročitajte još:Od "Tenisa" - paorima

Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, u 2017. godini samo opština Preševo nije donela godišnji program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta. Sve ostale lokalne samouprave su dale u zakup po pravu prečeg zakupa i korišćenja bez naknade i bar jednom sprovele postupak davanja u zakup javnim nadmetanjem.

- Zakon o poljoprivrednom zemljištu propisuje novčanu kaznu od 80.000 do 150.000 dinara, kojom će kazniti odgovorne ukoliko ne donesu godišnji program korišćenja državnog zemljišta - kažu u Ministarstvu poljoprivrede. - Do sada, 123 jedinice lokalnih samouprava dobile su saglasnost na godišnji program za 2018. godinu, pa površina raspoloživog poljoprivrednog zemljišta, u državnoj svojini za davanje u zakup, odnosno na korišćenje, iznosi 391.829 hektara. Preostalih 14 godišnjih programa su u postupku kontrole i otklanjanja nedostataka, a osam jedinica lokalnih samouprava, koje još nisu dostavile godišnji program za 2018/2019. godinu, pozvane su od strane Ministarstva.

U resornom ministarstvu tvrde da se insistira da se isprave podaci o zemljištu koje se daje u zakup, kako bi se usvojili godišnji programi sa ispravnim informacijama, koje će sadržati sve državne parcele koje mogu biti predmet zakupa, bez izuzetka. Time se sprečava i bespravno korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Tokom 2018. podnet je zahtev za utvrđivanje pravnog osnova za korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na površini od 3.200 hektara zemljišta.

A, od kada stočari u Srbiji imaju pravo prečeg zakupa državnih oranica, počeo je da vlada pravi mali rat između njih i ratara.

BEZ PLANA - NI PARA

DOK se ne donese godišnji program izdavanja državnog zemljišta u zakup, zakonom je predviđeno da ministar finansija privremeno obustavi prenos sredstava iz republičkog budžeta ka lokalnoj samoupravi, tačnije, opštine i gradovi ostaju uskraćni za svoje parče udela u naplaćenim porezima na zarade.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Jovan

18.08.2018. 17:39

Odlicno! Sta cemo sa vojvodjanskim oranicama, sta cemo sa poklanjanjanjem srpske zemlje strancima ? Sta s tim javaslucima Vlade Srbije?

Наставник

18.08.2018. 17:58

Хоћете да кажете да се код жутих није знало ко користи и није се плаћало, ма ајте молим вас, знали су они сваки метар и наплатили га добро...

Zoran Kg

18.08.2018. 18:11

Sve sta se sa tom zemljom radi,radi se smisljeno i planski i uvek se zna ko je koliko dobio i da ne placa i nece nikada placati.Kao prvo Drzava nema popis svojine niti u jednoj oblasti i zato ima jos mesta za veliku kradju.

Janko

18.08.2018. 18:51

ja na sudu sam 9 god sa nekom firmom kojoj je moju ličnu zemlju na kojoj sam ja vlasnik drzava izdala u zakup i dobio sam ih na sudu i ništa ta firma neće da napusti zemlju a da apsurd bude veći ja nemogu da udjem u posed a oni ne žele da me puste bez intervencije policije , policija neće bez sudskog naloga a taj nalog je neko stavio u fioku .Dakle o čemu mi govorimo pa nema ovde javašluka ovde je rasulo

Dačo

18.08.2018. 21:13

JEDAN JE PILOT REKAO I POGINUO DAJE ŽIVOT ZA ZEMLJU ALI AKO IZGUBIMO ZEMLJU NE TREBA VAM NI LJUDI

Petrusija

18.08.2018. 21:59

Janko, pa to je strasno. Kriminal. Daj tu firmu u novine, sad je trenutak.