I CREP PO EVROPSKOJ MERI: Na jesen pred poslanicima zakon o građevinskim proizvodima

S. BULATOVIĆ

15. 08. 2018. u 19:01

Na jesen pred poslanike Narodne skupštine ide zakon o građevinskim proizvodima, koji će garantovati njihov kvalitet

И ЦРЕП ПО ЕВРОПСКОЈ МЕРИ:  На јесен пред посланицима закон о грађевинским производима

Foto N. Živanović

UZ uobičajeno održavanje, u razumnom veku trajanja, objekti moraju biti projektovani i izvedeni tako da nije moguće da se sruše, niti celi niti neki njihovi delovi. Ne sme doći do većih deformacija niti oštećenja. Ovo kaže Nacrt zakona o građevinskim proizvodima, koji je nedavno "prošao" Vladu, a na jesen će pred poslanike. Pratiće ga niz podzakonskih akata, a cilj je da materijali koji se budu ubuduće koristili u Srbiji budu u skladu sa evropskim standardima.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture očekuje da će budući zakon urediti tržište građevinskih proizvoda i podići nivo kvaliteta materijala koji se koriste u gradnji puteva, mostova, zgrada i drugih objekata. Nadaju se i da će konkurencija dovesti do povoljnijih cena za investitore.

Očekivani kvalitet nije daleko od svih domaćih proizvođača. U cementnoj industriji Srbije ne očekuju značajnije promene, jer su, kako kažu, u njoj standardi već nekoliko godina usaglašeni sa evropskim.

- Mi, međutim, nismo reper za čitavu građevinsku industriju u Srbiji. Zakon se tiče oko 600 proizvoda - objašnjava Dejana Milinković, direktor udruženja "Cementna industrija Srbije". - Ovaj zakon omogućava da se uspostave tehnički zahtevi za veliki broj građevinskih proizvoda, koji će podići kvalitet proizvoda na našem tržištu. On nameće kontrolu, i to je za krajnje potrošače dobro. Implementacija neće biti brza, a potrebna su i podzakonska akta.

PRETE KAZNE NACRT zakona predviđa i kazne. Od jedan do dva miliona dinara platiće za prekršaj telo za tehničko ocenjivanje koje sprovodi ocenjivanje stalnosti performansi, odnosno izdaje tehničke ocene bez rešenja. Isti iznos preti i privrednom subjektu ukoliko stavi na tržište građevinski proizvod koji nije usaglašen s propisanim zahtevima ili građevinski proizvod tokom perioda potrebnog za različite preglede i ispitivanja, odnosno dok postoji osnovana sumnja da taj proizvod nije usaglašen sa performansama navedenim u deklaraciji o performansama.

Predlagač, Ministarstvo građevinarstva, veruje da će domaći proizvođači, standardizujući svoje proizvode, lakše stizati i na strana tržišta. U Građevinskoj komori priznaju da je sertifikacija za manje proizvođače komplikovana.

- Od kada postoji srpsko građevinarstvo mi smo radili po nemačkim standardima. Tu su sada standardi Evropske unije - kaže Goran Rodić. - NJih je veoma mnogo. Samo za čelik postoji 12.5000 stavki. Znači, ako naša firma hoće da izvozi, to je za nju veoma veliki i skup posao. Ovaj zakon je trebalo da dobijemo još pre deset godina. Do sada su svi radili i ugrađivali šta su imali i mogli, a sada će morati da ispunjavaju standarde usaglašene sa evropskim.

Upućeni, međutim, napominju da zakon nosi i rizik. Od domaćih firmi traži investicije, kako bi ispratile evropske zahteve. S druge strane, srpsko tržište je otvoreno za evropske konkurente.

- Da bi naši proizvođači ušli na evropsko tržište moraće da ispune standarde. To nameće nove investicije - dodaje Dejana Milinković. - Proizvođačima iz EU će biti lakši pristup na naše tržište. Ulaže se dosta u niskogradnju i treba voditi računa o tome da se domaći proizvođači potpuno ne istisnu.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)