SPECIJALNI komitet direktora kanadske kompanije "Nevsun", koja je vlasnik istražnih prava nalazišta bakra i zlata "Čukaru peki," kod Bora, odbacio je, kao neprijateljsku, ponudu švedske kompanije "Lundin" da, po ceni od 1,4 milijarde dolara, kupi njihove akcije.

Iako je krajnji rok da odgovore na ponudu "Lundina" bio 9. novembar, Specijalni komitet direktora "Nevsuna" u četvrtak je doneo odluku da odbaci njihovu ponudu i pozvao svoje akcionare da ne prodaju svoje deonice švedskoj kompaniji.

Dejv Smit, predsedavajući Specijalnog komiteta "Nevsuna" kazao je da su se poslednjih meseci čelni ljudi kanadske kompanije bavili ponudom "Lundina".


Pročitajte još - Šveđani kopaju zlato kod Bora?


- Očekivali smo poštenu ponudu, koja odražava vrednost naše kompanije, ali to od "Lundina" nismo dobili - kazao je Smit. - U međuvremenu, dobili smo ponude drugih kompanija, tako da očekujemo da ćemo, do 9. novembra, kada ističe zvaničan rok za preuzimanje akcija, dobiti bolje ponude ili pronaći alternative.

"Nevsun" je nedavno objavio da dva polja ležišta "Čukaru peki" kriju resurs od skoro 15 miliona tona bakra i 400 tona zlata. O kakvoj se količini radi, najbolje svedoči podatak da je u RTB "Bor" za 115 godina rudarenja otkopano oko pet miliona tona crvenog metala i blizu 180 tona zlata.