JEFTINI stanovi namenjeni zaposlenima u vojsci i policiji biće izgrađeni i u Sremskoj Mitrovici, odlučila je u sredu Vladina komisija za pripremu predloga programa izgradnje stanova za pripradnike snaga bezbednosti.

Komisija, kojoj je presedavala premijerka Ana Brnabić, odlučila je da u prvu fazu projekta, pored Beograda, Novog Sada, Niša, Vranja, Kragujevca i Kraljeva, uključi i Sremsku Mitrovicu, gde je planirana izgradnja 200 stanova u ovoj fazi. Novina je i da je utvrđena tačna lokacija za Beograd, pa će prvi stanovi biti građeni u Zemunu.

- Ovo je projekat od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju - istakla je premijerka Ana Brnabić. - Upravo zato, uključili smo i javna preduzeća: "Srbijagas", "Telekom" i EPS, kako bi pomogli u sprovođenju. Takođe, na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da se pronađu što bolje lokacije za izgradnju stanova, komisija je donela odluku da se u Beogradu stanovi za pripadnike snaga bezbednosti u prvoj fazi grade u Zemunu.

PROČITAJTE I: Novi Sad: Sprema se izgradnja 1.750 jeftinih stanova

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, u septembru se očekuje početak radova na izgradnji prvih stanova u Vranju i Nišu. Nakon toga, izgradnja će sukcesivno početi i u drugim gradovima. Za izgradnju će se koristiti najvećim delom materijali domaće proizvodnje.

Članovi komisije razgovarali su u sredu i o narednoj fazi projekta u koju će biti uključene dodatne lokalne samouprave, u skladu sa čim je komisija donela odluku da se započne sa izradom nove procene potreba u gradovima i opštinama širom Srbije.

Zakon o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti usvojen je u Skupštini i stupio je na snagu 1. juna ove godine.

Foto Tanjug

Ogledni stan na lokaciji "Zemunske kapije" od 18. juna otvoren je na uvid svim zainteresovanim pripadnicima snaga bezbednosti, a Vlada je i u sredu pozvala sve pripadnike snaga bezbednosti da sa svojim porodicama obiđu ogledni stan i upoznaju se sa kvalitetom izgradnje, izgledom stana i dobiju detaljne informacije o uslovima kupovine.

USLOVI

KVADRATE iz ovog državnog programa mogu da kupe pripadnici bezbednosnih službi koji nemaju trajno rešeno stambeno pitanje ili imaju neodgovarajući stan. Takođe, uslov je da do sada nisu prodali nekretninu, bez obzira na to da li su je imali u Srbiji ili na teritoriji nekadašnje SFRJ. Ko kupi stan iz državnog programa, moraće da ostane minimum deset godina zaposlen u istoj instituciji u kojoj je stekao pravo na kupovinu stana. Takođe, tokom deset godina zabranjena je prodaja ovako kupljenog stana.