Obilaznica oko Kostolca gotova do 15. avgusta

D. NOVKOVIĆ

sreda, 01. 08. 2018. u 13:03

Обилазница око Костолца готова до 15. августа
Posle 12 godina od početka radova, konačno završena saobraćajnica koja treba da izmesti saobraćaj iz Kostolca. Problem nastao pre sedam godina, nakon hapšenja "putarske mafije"

OBILAZNICA oko Kostolca biće završena do 15. avgusta, posle 12 godina od početka gradnje. Od ukupno šest kilometara, koliko iznosi njena dužina, ostalo je da se završi još oko 500 metara, sa čime se započelo ovih dana.

- Ova obilaznica od velikog je značaja za povezivanje Požarevca i Kostolca kad su privreda i turizam u pitanju. Prema utvrđenim planovima, radovi će se završiti 15. avgusta i koštaće 40 miliona dinara, koje je obezbedila Republička direkcija za puteve - rekao je gradonačelnik Požarevca, Bane Spasović.

Na početku maratonske gradnje ove saobraćajnice, 2006. godine, država je obezbedila 225 miliona dinara, iz fonda tadašnjeg NIP-a, a Grad Požarevac 105 miliona, od kojih je deset isplaćeno na ime eksproprijacije zemljišta. Međutim, narednih godina gradnju su pratili brojni zastoji zbog različitih razloga, a najviše zbog nesređenih imovinsko-pravnih odnosa i nedovoljnog i neredovnog priliva para.

Najduža pauza nastupila je 2011, kad su radovi obustavljeni zbog hapšenja takozvane "putarske mafije". Tada je pritvoreno 15 osoba, zbog sumnje da su za izgradnju ove obilaznice oštetili državni budžet za oko pet miliona evra. Sve je pokrenuto sa mrtve tačke pre dve godine, kada je urađena izmena i dopuna Plana detaljne regulacije izgradnje obilaznice. Nakon toga rešena su i sva sporna imovinsko pravna pitanja, što je omogućilo da se radovi ove godine nastave i okončaju.


MOŽDA VAS ZANIMA I: Obilaznica sve bliža

Obilaznica je izgrađena pre ulaska u Kostolac, gledano iz pravca Požarevca. Da bi se izbegao prolazak kroz sam grad, skreće se desno na obilaznicu i izlazi na magistralni put Požarevac - Veliko Gradište. Završetak obilaznice značajan je i u ekološkom pogledu, jer će kamioni, autobusi i teška mehanizacija koja saobraća prema termoelektranama i kopovima u TE-KO „Kostolac“, biti preusmerena izvan Kostolca, Klenovnika i Ćirikovca. Na taj način u ovim naseljima smanjiće se zagađenje usled izduvnih gasova, kao i oštećenja na putevima.


VOZAČI VEĆ PROLAZE

IAKO nije završena, niti zvanično puštena u saobraćaj, obilaznicu oko Kostolca vozači već godinama koriste. Ona im značajno skraćuje put ka Požarevcu, Beogradu ili Velikom Gradištu, jer ne moraju da prolaze kroz sam Kostolac.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

sasa

01.08.2018. 20:07

sve je to lepo ali me ka0 poreskog obaveznika zanima dali je neko uopste osudjen iz te putarske mafije.

Првослав

03.08.2018. 10:21

Богами ових 500 метара биће завршено августа 2019. За протеклих 12 годибна изгађено је 11.5 км. а то је 500м по години. За ову годину норма је достигнута, чекамо следећу годину!