Od Jagodine do Paraćina za tri sata

P. ŽIVKOVIĆ

31. 07. 2018. u 21:03

Од Јагодине до Параћина за три сата

Foto M.Anđela

Posle kolapsa na granicama i auto-putevima za vikend saobraćaj normalizovan, ali se novi haos očekuje u subotu. Jedina alternativa magistralni put

POSLE kolapsa za vikend u ponedeljak se saobraćaj na glavnim saobraćajnicama u Srbiji odvijao bez većih zastoja, a zadržavanja nije bilo ni na naplatnim rampama. Ali, protekli vikend je doneo - sada već uobičajenu sliku na našim putevima u jeku turističke sezone - nestvarne gužve i kilometarske kolone koje će se ponoviti već naredne subote!

Gužve su bile najveće na graničnim prelazima sa Mađarskom, Hrvatskom i Makedonijom, ali i ako za to višesatno mrcvarenje na graničnim prelazima putnici i imaju razumevanja, za zastoje na auto-putu, skapavanje na usijanom asfaltu, svakako ne. Putnici su ogorčeni, a našoj redakciji se javilo više desetina putnika želeći da se, kako reče jedan, "bar nekome izjadaju".

- Sledeće godine ću u Grčku ići preko Rumunije i Bugarske - kaže Jovan Stević iz Žarkova - Ovo više nema smisla. Svake godine isto. Tri sata smo u nedelju vozili po metar, kreni, stani na auto-putu kod Jagodine.

Iako nadležni uveravaju da su popravke na visokofrekventnim saobraćajnicama morale "neodložno da se rade baš sad" teško je u to poverovati. Jer, nije ovo usamljeni slučaj. Zašto, na primer, popravke nisu rađene recimo u aprilu pitanje je na koje će neko od nadležnih, morati da da odgovor. Nekako po pravilu, "neodložni radovi" kreću baš u najudarnijim letnjim terminima.

PROČITAJTE I: Automobili kreću preko "Žeželja"

Iako je gužvi bilo na više deonica, proteklog vikenda je najkritičnije bilo na auto-putu Beograd - Niš gde se izvode radovi od Jagodine do Ćuprije (u smeru ka Nišu), a predviđeno je da budu završeni tek na kraju sezone, 31. avgusta. Saobraćaj se odvija dvosmerno u suprotnoj traci. Kolone su bile kilometarske.

Kako predstoji još najmanje jedan veliki talas putnika, mada je realnije da gužve budu svakog vikenda do septembra, jedini spas za vozače automobila i njihove sapatnike je da probaju da se nekim od alternativnih pravaca prebace do željene destinacije.

I opet, treba napomenuti da će i na tim pravcima, koji i nisu predviđeni za protok velikog broja vozila doći do nezaobilaznog zastoja, takozvanih "čepova" pa će vam i tu strpljenje biti najveći saveznik.

Najbolji zaobilazni put (da bi izbegli radove na deonici auto-puta Beograd - Niš) je isključenja sa auto-puta pre Jagodine ukoliko se krećete iz smera od Batočine ka Kragujevcu, ili kod Paraćina ukoliko dolaze iz pravca Niša. Najfrekvetniji pravac, prema moru, podrazumeva da kod Jagodine date migavac desno, vozite paralelno sa auto-putem do Ćuprije i tek tu se ponovio uključite.

Vozači koji iz Beograda žele da prođu auto-putem (ka Surčinu) koji vodi preko petlje Ostružnica moraju da znaju da je ta deonica (baš na petlji) zatvorena zbog radova koji će trajati do 1. avgusta. Do tada se vozila upućuju na petlju Orlovača. (Proteklih dana je zabeleženo da vozači ipak koriste Ostružničku petlju kako bi skratili put rizikujući svoj i tuđe živote).

Haos je i na deonici puta od Čačka ka Užicu kroz Ovčar banju. Na potezima Jelen Do - Tučkovo, i kod mesta Uzići (Sevojno). Tu "Novosti" ne mogu da vam preporuče ni jedan alternativni pravac jer ga - verovali ili ne i nema! Postoje lokalni putevi ali oni su jedino dobri ukoliko vozite na primer "ladu nivu". Radovi će trajati do prvih dana 2019.

Savet je da na put krećete s punim rezervoarom, da se snabdete dovoljnim količinama vode, i naravno strpljenjem. Uz napomenu da se strogo pridržavate saobraćajnih oznaka i da poštujete ograničenja jer radnici koji izvode popravke vam nisu ni za šta krivi.


POČINjU GRANIČNI PRELAZI

JEDINI način da izbegnete gužve na graničnim prelazima je da koristite one manje frekventne. Na portalu AMSS možete u realnom vremenu da vidite kolika je i gde je gužva na prelazima. Savet je da ako je gužva na Horgošu koristite Bački Breg koji je otvoren 24 sata, a put do njega vodi preko Sombora i Baje u Mađarskoj. Granični prelaz Bački Vinogradi, Đala i Bajmok otvoreni su od 7 do 19, dok je radno vreme "Horgoša 2" produženo do 22 sata. Ako su Batrovci zakrčeni za ulazak iz Hrvatske treba koristiti granične prelaze Bačku Palanku ili Sot (i Šid treba izbegavati). Ko je zaglavljen na Preševu mora da čeka jer nije ništa bolje ni na prelazu Prohor Pčinjski. Za Bugarsku, ako je Gradina u haosu, preporuka je prelaz Ribarci.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Абердар

31.07.2018. 21:33

Сваке године исто! Ово на аутопуту код Ћуприје неко нама намерно ради!! Плаћамо пуну путарину за потпуно излуђивање!!

Србољуб

31.07.2018. 23:47

@Абердар - Шта мислиш како ли је нама Ћупричанима. :)

saša ivkovic

31.07.2018. 21:41

što je najgore kada god prođemo pored ovih radova, rade samo dva ili tri radnika, ili nema nikoga. Sramotno za Srbiju

Naki

31.07.2018. 21:47

putarina za sta se placa radove gde god treba obaviti u tri smene za par dana a ne da zafrkavate ovaj narod

Nebojsa007

31.07.2018. 23:20

Nasi putari su definitivno najgori na svetu ali na ovaj moj komentar moj komsija koji je u petak dosao iz Beca rekao mi je da se delimicno slaze posto je u petak od Beca do Budinpeste vozio autoputem plafon 60 na sat posto je bila tolika guzva da su vise stajali nego vozili

Dušan

01.08.2018. 00:46

Most na Velikoj Moravi kod Ćuprije je star 100 godina i na njemu je nemoguće mimoilaženje dva široka vozila, pa su zastoji veliki, pa je preusmeravanje saobraćaja na stari put Jagodina-Ćuprija besmisleno.

Bojan

01.08.2018. 00:59

Za put do Uzica iki Crne Gore, savet je ici preko Divcibara od Divca do Pozege. Put je odlican a nema kamiona

Vlada

01.08.2018. 12:10

@Bojan - Uvek, ko jedan put prodje uvek ide tim putem. Dobar put, lagano, priroda, bez nervoze, pre toga pauza na Divcibarama.

zaustavna traka...

01.08.2018. 07:24

...je deo puta,koji je iskljucivo napravljen za nuzdu i prinudno zaustavljanje.Najveca uloga te trake je...Da se njome krecu beogradjani,ka svom cilju,dok ovce pitomo pasu po voznim trakama...Uz njih se promuvaju i vazali iz provincijskih glavnih gradova i sela.Oni znaju da ce hitne sluzbe,sluzbe spasavanja...MORATI da se snadju i eventualno iz vazduha intervenisu.Sve zaustavne trake po zemlji Srbiji,ne prave se za njih nego za beogradske vozace!Oni smeju sve!I tesko onome ko im se ispreci na...

Hobit

02.08.2018. 12:55

Jel se zna koja firma izvodi radove na delu puta kod Cuprije, dali imaju reference za takve vrste radova ili su bili najjeftini pa ajde radite...ministri alal vera...užas i sramota

Hjk

02.08.2018. 12:58

strašno 2-3 radnika se vucu po celi dan kod Ćuprije, jel ima nadzor i koji je to nadzor verovatno su uzeli veci deo novca kao i svi na vlast