Nema više blokade zbog sitnog duga!

D. I. KRASIĆ

20. 07. 2018. u 08:31

Нема више блокаде због ситног дуга!

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković Foto Tanjug

Posle pisanja “Novosti”, naloženo da se reši problem onih koji su zbog siće završili u kreditnom birou

GUVERNER Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković u četvrtak je naložila stručnim službama da učine sve što je u nadležnosti NBS da banke ne upisuju građane u kreditni biro zbog minimalnih dugovanja. Ona je to uradila posle tekstova u “Novostima” u kojima smo objavili priče naših građana koji su se našli na “crnim listama” loših bankarskih klijenata, zbog dugova od po svega nekoliko dinara, uglavnom nastalih nakon zatvaranja računa ili kreditnih kartica.

Kako nam je potvrđeno, Narodna banka Srbije krenula je u analize kako bi pronašla pouzdano rešenje za ovaj problem, kojim poslovne banke otežavaju vođenje finansija našim građanima, koji najčešće i ne znaju da su zbog sitnog duga upisani u kreditni biro.

Na pitanje “Novosti” da li Narodna banka razmatra postoji li način da banke ne upisuju docnje građana u Kreditni biro, ukoliko je reč o dugovanjima od svega nekoliko dinara, guverner NBS Jorgovanka Tabaković odgovara:

PROČITAJTE I:Muke građana i zbog dva dinara duga

- Narodna banka Srbije u okviru svojih nadležnosti vrši odgovarajuće analize, između ostalog, i na osnovu pritužbi korisnika, i u narednom periodu razmotriće moguće aktivnosti povodom evidentiranja obaveza građana u Kreditnom birou, pri čemu bi trebalo imati u vidu da NBS nema zakonska ovlašćenja da utiče na rad Kreditnog biroa, kao organizacionog dela Udruženja banaka Srbije - kaže Jorgovanka Tabaković.

Inače, pravilo za “upis” negativnih primedbi u Kreditni biro je jasno: čim dužnik kasni sa otplatom rate duže od 60 dana, banka ga automatski prijavljuje Kreditnom birou. A, zapis o toj docnji, pod njegovim imenom, stoji naredne tri godine. Svako povlačenje izveštaja Kreditnog biroa, u bilo kojoj banci, podrazumeva da bankar dobije i ovaj podatak o “neurednom” dužniku. To ga sprečava da dobije bilo kakav kredit - od onog najvećeg, poput stambenog, preko auto-kredita do običnog dozvoljenog minusa po tekućem računu.

Problem docnje od nekoliko dinara najčešće se javlja prilikom zatvaranja tekućih računa u banci, ili računa povezanih sa kreditnim karticama. Tada klijent prelazi u drugu banku i staru banku i ne zanima da ga obaveštava o eventualnom dugu koji se iznenada pojavi. “Novosti” su upravo pisale o slučajevima kada se, posle zatvaranja računa, pojedini klijenti terete za četiri, pet dinara duga...

DUG 8,96 DINARA NA ZATVORENOM RAČUNU

NAŠA čitateljka, koja je pre šest meseci zatvorila račun u jednoj banci, poslala nam je sliku SMS poruke u kojoj je banka pre nekoliko dana obaveštava o “dugu od 8,96 dinara”. Kako nam je rekla, ponovo je otišla u staru ekspozituru gde joj je šalterski službenik još jednom potvrdio da nema dugova i da je račun zatvoren. Poučena iskustvom prijatelja koji je zbog četiri dinara upisan u Kreditni biro, uplašena je da i ona ne bude stavljena na “crnu listu”.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

oldlala

20.07.2018. 10:14

Ako je uslov da se racun zatvori u banci da nema dugovanja sto je uredu,kako se posle zatvaranja istog stvori dug?To treba ispitati jer ne vidim nacin da neko ima dug ako nema racun.

Marko Petrovic

21.07.2018. 20:42

Pohvala za ovu odluku, zbog par dinara ljudi su imali velike probleme, nisu im odobravani krediti za stanove i kola.