PREMIJERKA U LONDONU: Regionalna saradnja je šansa za Zapadni Balkan

Tanjug

10. 07. 2018. u 16:37

Jačanje regionalne saradnje je šansa koju ne smemo da propustimo, za Zapadni Balkan važan je ekonomski razvoj, izjavila je danas u Londonu premijerka Srbije Ana Brnabić

ПРЕМИЈЕРКА У ЛОНДОНУ: Регионална сарадња је шанса за Западни Балкан

Foto: Tanjug

LONDON - Jačanje regionalne saradnje je šansa koju ne smemo da propustimo, za Zapadni Balkan važan je ekonomski razvoj, a zajednički izazov je brži i dinamičniji rast BDP-a, izjavila je danas u Londonu premijerka Srbije Ana Brnabić.

Na panelu posvećenom ekonomiji, na 5. Samitu o Zapadnom Balkanu, Brnabićeva je, govoreći o izazovima regiona, navela da obim direktnih stranih investicija u regionu od četiri milijarde evra godišnje treba povećati i intenzivno raditi na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima i problemu odliva mozgova.

Ona je naglasila da je za Zapadni Balkan važan ekonomski razvoj i da je zajednički izazov brži i dinamičniji rast BDP-a.

Govoreći o izazovima regiona, Branabićeva je navela da obim direktnih stranih investicija u regionu od četiri milijarde evra godišnje treba povećati i intenzivno raditi na smanjenju stope nezaposlenosti među mladima i problemu odliva mozgova.

"Jačanje regionalne saradnje je naša šansa koju ne smemo da propustimo", naglasila je Brnabić.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Strategija EU daje šansu Srbiji

Premijerka je istakla da je regionu neophodno brže sprovođenje Višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor Zapadnog Balkana, koji je usvojen na Samitu u Trstu i koji obuhvata trgovinu, investicije, mobilnost i digitalno povezivanje.

Predsednica vlade rekla je da je "regionu potreban novi model ekonomskog rasta zasnovan na investicijama u inovacije i nove tehnologije, istraživanje i razvoj i kreiranje povoljne klime za start-apove".

Brnabić je istakla da moramo da razvijamo ekonomiju koja će u fokusu imati digitalizaciju, inovacije i IT, a da modernizacija privrede istovremeno znači i pomeranje celog društva unapred. Prema njenim rečima, meophodan preduslov za građenje moderne ekonomije jeste nastavak strukturnih reformi i jačanje vladavine prava.

Brnabić je istakla da je u fokusu rada Vlade Srbije borba protiv korupcije, modernizacija javne administracije i sistemsko uvođenje elektronskih servisa za građane i privredu, čime poboljšavamo uslove poslovanja i podižemo kvalitet života našim građanima. "Infrastrukturne investicije osnov su za jaku ekonomiju: bez dobre infrastrukture nema razvoja trgovine niti bržeg ekonomskog rasta", naglasila je predsednica vlade.

U sprovođenju Akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor postignut je napredak u oblasti međusobnog priznavanja profesionalnih i akademskih kvalifikacija koji će olakšati mobilnost, dok će projekat elektronske razmene dokumenata ubrzati carinske i granične procedure, rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Saradnja i evropski put-ključ prosperiteta regiona

Brnabić je istakla i važnost Regionalne investicione platforme, koju su zajednički pripremile regionalne privredne komore i koja potencijalnim investitorima predstavlja mogućnosti za ulaganja u regionu.

Predsednica vlade posebno se osvrnula na napredak koji je postignut u oblasti digitalnog povezivanja. Na Samitu u Sofiji, u junu ove godine, usvojena je Digitalna agenda za Zapadni Balkan, koja će doprineti jačanju kapaciteta eUprave i različitih elektronskih servisa, posebno u oblasti javnih nabavki i zdravstva.

Pored ekonomskih tema i ekonomske saradnje, lideri Zapadnog Balkana i evropski zvaničnici, kaoo je saopštehno, razgovarali su i o aktuelnim bezbednosnim temama.

Premijerka je rekla da je Srbija posvećena jačanju stabilnosti u regionu i da, istovremeno, daje aktivan doprinos očuvanju mira u svetu.

"Po broju angažovanih pripadnika u mirovnim misijama u mandatu UN, Srbija je na 10. mestu u Evropi, a na trećem mestu proporcionalno u odnosu na broj stanovnika", istakla je Brnabić.

Ona je posebno naglasila ulogu Srbije u toku migrantske krize, kada je, kako je naglasila, Srbija pokazala posvećenost očuvanju stabilnosti i evropskim vrednostima.

Peti Samit o Zapadnom Balkanu u Londonu okupio je lidere Zapadnog Balkana i najviše evropske zvaničnike da razgovaraju o aktuelnim ekonomskim, političkim i bezbednosnim temama.

Centralna tema razgovora učesnika Samita je ekonomija i regionalna ekonomska saradnja.

Samit je otvorila britanska premijerka Tereza Mej, priredivši prijem za šefove delegacija. Na Samitu u Londonu učestvuju i nemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Federika Mogerini, evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, predsednik Evropske investicione banke Verner Hojer, predsednik Evropske banke za obnovu i razvoj Suma Čakrabarti i drugi evropski zvaničnici.

Prvi Samit o Zapadnom Balkanu održan je 2014. godine u Berlinu i pokrenut je na inicijativu nemačke kancelarke Merkel.

Prošlogodišnji Samit o Zapadnom Balkanu u okviru Berlinskog procesa održan je u Trstu i to je bilo prvo učešće predsednice vlade na jednom međunarodnom skupu nakon izbora vlade. Sledeći Samit biće održan 2019. godine u Poljskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Гојко

11.07.2018. 08:58

U tekstu se ne pominje obećanih 10 miliona funti koji su regionu trebali da se daju za razvoj digitalizacije.Ništa ni o ukidanju rominga u regionu.Ruska Duma je juče izglasala zakon o ukidanju rominga.