RAČUNOVOĐE UPOZORAVAJU: Pravilnik o PDV loš za privredu

E. V. N.

11. 06. 2018. u 07:50

РАЧУНОВОЂЕ УПОЗОРАВАЈУ: Правилник о ПДВ лош за привреду

Snežana Mitrović, predsednica Računovodstvene komore Srbije / Foto Promo

Računovodstvena komora Srbije apeluje da se hitno odloži primenanovog obrasca o pregledu obračuna

NOVOOSNOVANA računovodstvena komora Srbije tražiće na današnjem sastanku u Vladi Srbije hitno odlaganje primene novog obrasca o pregledu obračuna PDV. Razlog je, kako ističu u ovom strukovnom udruženju, to što je obrazac neprimenjiv u poslovnoj praksi, kao i poreskom postupku, i koji će "kao takav uvesti računovođe u poreski prekršaj, znatno uvećati troškove rada, istovremeno smanjiti prihode od PDV, jer obveznici neće da ulaze u sistem kada dođu do limita ukupnog prometa od osam miliona dinara".

Pročitajte još: Pravilnik o PDV evidenciji preobiman i skup

Primena ovog obrasca od 1. jula, smatraju u Računovodstvenoj komori, dovela bi do znatnog pogoršanja poslovnog ambijenta, a time i pogoršanja na listi Svetske banke "Duing biznis". Komora će svoj zahtev uputiti premijerki i predsedniku Srbije, kao i Ministarstvu finansija i nadležnom ministru, tražeći njihovu podršku za hitno odlaganje primene obrasca o pregledu obračuna PDV.

- Predložili smo da se pristupi izradi novog pravilnika koji će propisati PDV evidencije i izveštavanje poreskog organa kroz PDV prijavu kakvu imaju Nemačka i ostale razvijene zemlje, koja će imati do 45 polja i koja će biti kreirarna po vrstama prometa u skladu s poreskim aspektom u skladu sa Zakonom o PDV, na osnovu ulaznih i izlaznih računa kroz knjige ulaznih i izlaznih faktura - ukazala je Snežana Mitrović, predsednica Komore.

Pročitajte još: Bebama još vraćaju porez

ODLAGANjE

RAČUNOVODSTVENA struka je u proteklom periodu u više navrata tražila odlaganje primene, ali i izmenu Pravilnika o PDV koji definiše novi način pregleda obračuna PDV. Rokovi su bili januar 2017, potom januar 2018, pa 1. jul ove godine. Računovođe ne zahtevaju samo odlaganje, već izradu potpuno novog pravilnika o PDV.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (12)

Aleksandar

11.06.2018. 08:13

Pravilnik je glomazan, zahteva strukturmu promenu softvera sto iziskije ohromne troskove za privredu pogotovo male firme kojih ima 70-80%

jovo

11.06.2018. 09:13

Komora ? Koja komora postavlja ovakva pitanja i daje savete?Ovaj zakon se" rasteze" vec dve godine" hoce nece"Kako drzava nije u stanju da sprovede svoj zakon 2 godine.Zakon ili treba ili ne treba.Urade se mnogi programi odrze seminari mlati "prazna slama" i posle 2 godine ne znamo na cemu smo.Za knjigovodje i privredna drustva nije problem sprovesti zakon vec je problem dali se primenjuje ili ne i dali ce se nazovi "komore"i drzava uozbiljiti .

Marija Petrović

11.06.2018. 09:16

Ovde su iznesene gomile neistina: Ne protive se sve računovođe već samo jedan deo koji nije uspeo da prepozna prednosti nive evidencije, sa druge strane KIR i KRP ne mogu biti adekvatna PDV evidencija i konačno: ulazak u sistem PDV nije stvra izbora već zakonska obaveza ukoliko firma pređe limit za PDV.

rki

11.06.2018. 11:39

@Marija Petrović - Poštovana Marija ! Pošto ste stručni u ovoj oblasti,zamolio bih Vas da mi navedete barem jedan argument zbog kojega bi PDV evidencija trebala da se vodi u obrascu koji sadrži 155 polja (najviše u Evropi),a da pri tom tabela nije računski tačna. Taj obrazac nije primenljiv ni za računovođe ni za poresku kontrolu. Znači nema svrhe da se primenjuje sve dok se ne napravi bolji obrazac. Pozdrav

Milan

11.06.2018. 12:15

@Marija Petrović - 99.99% racunovodja se protivi ovome, jer donosi ogromne probleme. Jel tebi normalno da se popunjava obrazac svaki mesec sa 175 polja?

Rki

11.06.2018. 09:30

Svaka čast na inicijativi da se obustavi primena POPDV obrasca,koji samo donosi štetu svima,a najviše privredi,budžetu,poreskim obveznicima i računovođama. Ne postoji ni jedan valjan argument da tako komplikovan obrazac nađe primenu u praksi. Iskreno se nadam da ćete uspeti ubediti ljude u vladi da se odustane od njegove primene,dok se ne donese novi pravilnik o PDV-u.

gosa

11.06.2018. 09:54

Bolje da se prosori broj polja u poreskoj prijavi, i to maksimum do 45, nego da prijavu prati pregled od 170 polja koji stvara zabunu. Nadam se da ce RKS da uspe u svom zadatku i da odlozi pregled. U suprotnom RACUNOVODJE NA ULICU!

Milan

11.06.2018. 11:18

Sramota je da oni koji trebaju da zahtevaju ukidanje ovog nakaradnog Pravilnika, poput Saveza računovodja Srbije, prvo organizuju seminare o ovom Pravilniku kako bi uzeli ogromne pare, a onda kao šatro zadnji dan pre stupanja na snagu traže ukidanje Pravilnika.

Milan

11.06.2018. 11:41

@Milan - Seminari Saveza računovodja i revizora Srbije su besplatni za sve članove, tako da je laž da se organizuju da bi se uzele ogromne pare, već se organizuju da bi se članovima pojasnile zakonske odredbe, pa i Pravilnik o POPDV.

Milan

11.06.2018. 13:34

@Milan - Meni je licemerno da Savez računovođa prvo organizuje seminare, a naplaćuje ih po 6.200 din. onima koji nisu članovi Saveza, a potom traži ukidanje Pravilnika. Smatram da se nedovoljno angažuju, kao i npr. Privredni savetnik koji se licemerno zalaže za ukidanje, a takođe organizuje seminare koje debelo naplaćuju.

Рашо

11.06.2018. 11:32

Увек се човек пита које штеточине пишу ове правилнике, законе, ... Сваки други је извор штете и проблема. Неће бити да је само незнање узрок!