Cede pare sa suvih oranica

N. S.

petak, 25. 05. 2018. u 17:04

Цеде паре са сувих ораница

Foto Tanjug

Rešenja za odvodnjavanje koja pristižu na 700.000 adresa izazvala veliko nezadovoljstvo poljoprivrednika. Ratari ogorčeni jer je izostala podrška države zbog sušne godine

POLjOPRIVREDNICI u Srbiji još se bore da savladaju posledice prošlogodišnje sušne godine. U međuvremenu su počela da im stižu rešenja za plaćanje naknade za odvodnjavanje od po 1.200 dinara po hektaru, koja su kod njih izazvala ogorčenje i revolt. Ova rešenja, inače, dostavljaju javna vodoprivreda preduzeća, a novac se uplaćuje u državni budžet. JVP "Vode Vojvodine", kako je "Novostima" potvrđeno u ovom preduzeću, dostavilo je više od 700.000 rešenja.

Nezadovljstvo dostavljanjem ovih rešenja objašnjava Vojislav Malešev, ratar iz Kaća, pored Novog Sada, i lider udruženja poljoprivrednika "100 P plus". Kako kaže, ranije je dogovoreno da se rešenja za odvodnjavanje dostave tek na kraju ove godine, baš zbog teške situacije u kojoj su se poljoprivrednici našli.

- Tražili smo pomoć od države, zbog suše koja nas je lane pogodila, rekli su nam da će sagledati kakve mogućnosti imaju, a pokazalo se da su sagledali kako je najbolja mogućnost da nam pošalju rešenja za odvodnjavanje - ovako, ironično, komentariše Malešev. - Najgore je to što plaćamo, a nismo videli da se išta radi na kanalima, a za odvodnjavanjem potrebe nije bilo, tako da to shvatamo samo kao dodatni namet, a što je još gore, dokaz da pomoći zbog suše neće biti...

Miroslav Ivković, takođe ratar, iz Novog Žednika kod Subotice, na nedavno završenom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, proglašen za jednog od 50 najboljih poljoprivrednika u Srbiji, takođe kaže kako kod njih nije bilo potrebe za odvodnjavanjem, ali da ovu meru više posmatra kao solidarnost sa poljoprivrednicima, koji su u krajevima u kojima je odvođenje vode neophodno.

- Imamo situaciju da u centralnoj Srbiji imamo poplave, i to ozbiljne, tako da smatram da je u redu da se to plati - jasan je Ivković. - Naravno, ima mnogo onih koji nisu plaćali ranije, tako da imaju dugove, i traže otpis, a to, opet, ne bi bilo pošteno prema onima koji su redovno plaćali.

UGROŽENI U "VODAMA Vojvodine", navode kako je više od 80 odsto Vojvodine ugroženo od unutrašnjih voda, odnosno - oko dva miliona hektara zemljišta na području Pokrajine direktno ili indirektno zavisi od funkcionisanja sistema za odvodnjavanje. Odvodnjavanje tako velikih površina sprovodi se sa oko 22.000 kilometra kanala, što je jednako dužini polovine ekvatora, zatim, sa 155 crpnih stanica, 17 mobilnih agregata, 319 ustava, 16.450 propusta i mnogih dugih objekata. Bez kanalske mreže, Vojvodina bi ponovo bila močvara.

PROČITAJTE I:Za Turke spremaju čak 4.500 tona govedine

U "Vodama Vojvodine" objašnjavaju kako, u skladu sa izmenama i dopunama Zakona o vodama iz 2016. godine, naknadu za odvodnjavanje fizičkih lica više ne naplaćuje Poreska uprava, upravo njihovo preduzeće.

- Vlada je na sednici održanoj 22. februara donela je Uredbu o visini naknada za vode, prema kojoj je visina naknade ostaje ista kao i 2016. godine - jasni su u "Vodama Vojvodine". - Pre donošenja Uredbe nije bilo moguće izdavati rešenja, jer je ona pravni osnov za to. Trenutno dostavljamo rešenja za 2017. i prva tri meseca ove godine, i do kraja meseca bi trebalo bi da budu poslata sva rešenja. Za preostalih devet meseci biće izdata nova rešenja, koja će biti poslata do kraja godine.

Rešenja koja se upravo dostavljaju, sačinjena su na osnovu baze podataka Poreske uprave, a u "Vodama Vojvodine" kažu da u njima ima dosta grešaka.

- Nezadovoljni korisnici mogu da se žale u skladu sa uputstvom koje im je prosleđeno kao sastavni deo rešenja - kažu u "Vodama Vojvodine". - Nedoumice se takođe mogu i lično razrešiti u kancelariji za rad sa strankama u poslovnoj zgradi našeg preduzeća koja je upravo zbog toga i oformljena. Sve žalbe, kojih do sada ih ima oko jedan procenat, biće razmotrene, a građani će blagovremeno biti obavešteni o ishodu. U junu bi trebalo da preuzmemo najnovije podatke od Republičkog geodetskog zavoda, pa je to prilika da se ispravi znatan broj žalbi, pogotovo onih koje se odnose na promene vlasništva.


PRIHOD - 1,6 MILIJARDI

VISINA planiranih prihoda od naknade za odvodnjavanje za fizička lica u ovoj godini, kažu u "Vodama Vojvodine", iznosi 1,6 milijardi dinara, dok je visina ostvarenog prihoda po ovom osnovu za 2015. godinu bila 1,2 milijarde dinara. Za 2016. godinu ostvareno je 2,2 milijarde dinara, a u 2017. godini po tom osnovu prihodovano je samo 430.000 dinara. Naknade za odvodnjavanje, koje u proseku iznose oko 1.200 dinara po hektaru na godišnjem nivou, pokrivaju samo 32 odsto od potrebnih sredstava. Naplativost naknade za odvodnjavanje je u visini od 60 odsto od utvrđenog razreza. Najveći pojedinačni dužnici su pravna lica u postupku stečaja ili reorganizacije, mada ima i fizičkih lica koja imaju velika dugovanja.





Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

triwun

25.05.2018. 17:54

Pa dobro šta je to 1200 po hektaru , sitnica ! Danas je objavljeno da će krajem godine biti povećane penzije , pa će jedna poljoprivredna penzija da bude taman za 10 hektara . A za leba nek se snalaze !

Alex

25.05.2018. 20:22

Vojvodina i jeste bila močvara, pre nego što su ti sistemi izgradjeni. I ako treba izdvojiti 1200 po hektaru godišnje (kao četiri kutije cigareta) nije mnogo. Iz punog kanala dtd, malo ko navodnjava, a kada dodje suša svi kukaju. Kada dodje poplava, opet svi kukaju da se ne odvodnjava. A najviše se kuka, kada nesto treba da se plati da bi sve to opstalo. Makar 1200 dinara po hektaru.

triwun

25.05.2018. 21:10

@Alex - E blago si ga tebi Alex . U poslednjih nekoliko godina katasarski prihod, koji se sada vodi kao porez , je povećan 10 puta , pesticidi su poskupeli 20%, nafta je poskupela 20% i više se ne regresira , a cena poljoprivrednih proizvoda je pala , pa sada još i ovo odvodnjavanje . Ljudi više neće imati ni za vodu ,a kamoli za odvodnjavanje !