U Evropi za volan mogu bez lekarskog pregleda

G. ČVOROVIĆ

12. 05. 2018. u 14:07

У Европи за волан могу без лекарског прегледа

Foto Tanjug

Tehnički pregled i vozačka dozvola u Francuskoj i Evropskoj Uniji

PARIZ-OD STALNOG DOPISNIKA NOVOSTI


TEHNIČKI pregled za nova vozila u Francuskoj se vrši tek posle četvrte godine starosti, kao, uostalom, i u mnogim drugim evropskim zemljama, gde je ponekad ovaj rok skraćen na tri godine, jer se smatra da ne treba dovoditi u sumnju ispravnost novih kola. Posle toga, tehnički pregled se, u Francuskoj, vrši na svake dve godine, što je, takođe, čest slučaj u EU, mada ima i onih zemalja koje kasnije, neretko posle šeste godine starosti, mada i ranije, nalažu godišnju kontrolu. U Letoniji i na Malti, na primer, tehnički pregled se vrši svake godine, od trenutka kupovine automobila. Treba, ipak, imati u vidu da su, na primer, u Francuskoj vozila u proseku stara devet godina. Inače, obaveza tehničkog pregleda vozila u ovoj zemlji je uvedena tek 1992. Do tada su to u obavezi bili da urade samo oni koji su prodavali svoje automobile.

PROČITAJTE I: Popravni na kanalu za svako drugo vozilo

U EU ne postoji usaglašenost oko periodičnosti tehničkog pregleda, ali će od 20. maja ove godine, na osnovu nove evropske regulative, pregledi postati rigorozniji.

Zanimljiva je i debata koja se ovih dana vodi u Francuskoj, o skupštinskom predlogu da se uvede obavezan lekarski pregled za vozače starije od 70 godina. Protivnici ovakve mere ističu da bi ona bila nepravedna i usmerena protiv jednog dela stanovništva, navodeći da su stariji vozači oprezniji, da u proseku izazivaju mnogo manje udesa od mlađih, i, takođe, ređe gube živote za volanom.

U Francuskoj, inače, za polaganje vozačkog ispita, kao ni za produženje, za B katetegoriju nije potreban lekarski pregled.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

?

12.05.2018. 14:33

Bilo bi zanimljivo da istrazite da li se i u drugim evropskim zemljama kao i kod nas sestimmesecni tehnicki vrsi kako za nove tako i i za polovne kamione

Nidza

12.05.2018. 19:16

@? - U Svedskoj nema ogranicenja za vozace po godinama starosti da idu na lekarski pregled. Lekarski se vrsi pregled samo u slucaju kod saobracajnih nezgoda, sto znaci da dokle god je vozac sposoban da upravlja vozilo bez vecih prekrsaja ne treba da ide na vanredni lekarski pregleg. Mi hocemo u Evropu ali sa nasim mzakonima.

Aννα

12.05.2018. 17:54

Tako bi trebalo i kod nas, maltretiranje ljudi sa lekarskim pregledima i uzimanje para, dok narkomani vitlaju

Pera Peric

12.05.2018. 18:00

Па и у Србији после иницијалног прегледа више не треба преглед сем када имате неко ограничење. Онда мора на сваких 5 година.

Z.Mirkovic

12.05.2018. 18:07

pa netreba ni u Holandiji, a tehnicki se radi svake godine , samo prve 3 godine ne treba

zoran

12.05.2018. 23:34

Ne vitlaju samo narkomani već i alkoholičari, nasilnici, psihijatrijski slučajevi, agresivci svih fela, e to je prodlem, pa kad još sedne za volan nekog"đipa", bože me sačuvaj na šta nam liče ulice... Mnogo smo raspušteni. Strašno se vozi, mnogo je vozila raznih, posebno inostranih firmi, koje ih daju mladima (najviše devojkama) kao stimulaciju za posao, izađite ujutro na ulice pa gledajte - videćete na šta mislim...