POD LUPOM NEMA MULjANjA: Poreznici kontrolišu firme i preduzetnike

S. B.

09. 05. 2018. u 22:02

ПОД ЛУПОМ НЕМА МУЉАЊА: Порезници контролишу фирме и предузетнике

Shutterstock

U centralni registar ograničenja uneto čak 30.000 novih mera. Dok su u poreskoj kontroli, firme ne mogu da se ugase, izbrišu...

POREZNICI su tokom poslednjih dana nastavili kontrole firmi i preduzetnika, pa su mnogim vlasnicima preduzeća - vezali ruke. Izmenama Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, preduzeća, dok su pod "lupom" poreznika, ne mogu da se ugase, izbrišu, promene status, zamene osnivača, člana, ime, pa ni sedište poslovanja. Ista ograničenja odavno važe i za sve kojima je iz nekog razloga privremeno oduzet poreski identifikacioni broj PIB.

Agencija za privredne registre poslednjih dana je u Centralnu evidenciju privremenih ograničenja upisala čak 30.000 novih mera, a većina se odnosi na poreske kontrole. Sve dok poreznici ne obaveste APR da su završili sa kontrolom, preduzeća ne mogu da menjaju podatke u registru privrednih subjekata.

- APR elektronskim putem obaveštava Poresku upravu o izvršenom upisu u Registar privrednih subjekata podataka o osnivanju, povezivanju i prestanku privrednog subjekta, statusne i promene oblika organizovanja subjekta, u vezi sa stečajnim postupkom, kao i drugih podataka od značaja za pravni promet - navode u Agenciji za privredne registre.

- Pored toga, APR elektronski šalje Poreskoj upravi podatke o promeni osnivača, oblika organizovanja, naziva, delatnosti, visine osnovnog uloga i mesta sedišta, kao i o drugim promenama od značaja za utvrđivanje poreza. Privredni subjekat, s druge strane, ne može da se briše iz Registra privrednih subjekata niti može da registruje statusne i druge promene u periodu od dobijanja obaveštenja Poreske uprave da će se kod privrednog subjekta vršiti poreska kontrola.

Jedino što Agencija za privredne registre može da radi i u periodu poreske kontrole i u slučaju privremenog oduzimanja PIB-a je promena podataka u vezi s obavljanjem delatnosti preduzetnika u slučajevima određivanja, odnosno promene poslovođe preduzetnika.

DISKVALIFIKOVANI

U CENTRALNU evidenciju ogračenja prava se "ulazi" zbog, između ostalog, zabrane obavljanja delatnosti, zabrana raspolaganja novcem, zabrana vršenja dužnosti, zabrana raspolaganja udelima, sankcije poreskih i drugih inspektora, kao i oduzimanja licenci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

zoran

10.05.2018. 08:51

Zabranjeno ovo, nemoze ono ... Fokus celoga sistema je da se nesto spreci, ukine i kazni, a fokus naroda kako da to izbegne, zaobidje, ignorise ... Nismo mnogo napredovali od vremena kada su Turci vladali.