Premijerka pozvala kolege iz regiona: Zajedno rušimo barijere biznisu

V. N.

24. 04. 2018. u 17:02

Brnabićeva je pozvala USAID, GIZ, Svetsku banku, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da nas sve zajedno u regionu podrže u važnoj misiji

Премијерка позвала колеге из региона: Заједно рушимо баријере бизнису

Foto Tanjug

VLADA Srbije će snažno podržati Program sertifikacije opština i gradova po meri privrede u Jugoistočnoj Evropi i biće veoma aktivna da ta regionalna platforma zaživi. Pozivam premijere iz regiona zajedno iskoračimo i da zajedno radimo na uklanjanju prepreka privredi, na opštu korist svim našim građanima.

To je danas izjavila premijerka Ana Brnabić na svečanoj sednici Skupštine NALED-a. Na skupu je predstavljena inicijativa za institucionalizaciju saradnje zemalja Jugoistočne Evrope BFE SEE, na usaglašavanju i unapređenju poslovnog okruženja.

Brnabićeva je pozvala USAID, GIZ, Svetsku banku, Evropsku investicionu banku i Evropsku banku za obnovu i razvoj da nas sve zajedno u regionu podrže u toj važnoj misiji. Kako je istakla, cilj je poboljšanje poslovnog ambijenta koji nam omogućava brži rast.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je Nemačka razvojna saradnja podržala razvoj BFC SEE programa koji je, kaže, postigao veliki uspeh i pomogao gotovo 100 lokalnih samouprava iz ovih pet zemalja.

Ministri država regiona uručili su juče 17 sertifikata lokalnim samoupravama koje su u prethodnih godinu dana uspešno usvojile planove reformi i smernice programa kreiranja dobre poslovne klime. Reč je o 11 samouprava iz BiH, četiri iz Srbije (Novi Sad, Leskovac, Sombor i Ruma) i po jednoj iz Makedonije i Hrvatske.

Prema istraživanju NALED-a uslovi za poslovanje u ovim sredinama su kvalitetniji za 76 procenata. Takođe, 40 odsto sertifikovanih gradova i opština iz regiona našlo se na listi "Fajnenšel tajmsa" najboljih investicionih destinacija u Evropi.

LIDERI U INVESTICIJAMA

U SRBIJI je u prva dva meseca ove godine zabeležen rast direktnih stranih investicija za 21,8 odsto i one su iznosile 436,9 miliona evra, izjavila je premijerka Srbije Ane Brnabić.

Kako je istakla, to je za oko 80 miliona evra više nego lane.

- Prošle godine, koja je bila istorijska po prilivu direktnih stranih investicija, imali smo rekordnih 2,6 milijardi evra i to bez ikakvih velikih privatizacija, a "Fajnenšal tajms", koji je kredibilan, proglasio nas je po tome za svetskog lidera - rekla je Brnabićeva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)