JOŠ PRODAJU CECIN STAN: Rukometašica pod sedativima i u ozbiljnoj depresiji

B. CARANOVIĆ

subota, 14. 04. 2018. u 09:07

ЈОШ ПРОДАЈУ ЦЕЦИН СТАН: Рукометашица под седативима и у озбиљној депресији

foto D.Dozet / Rukometna legenda mogla bi da se nađe na ulici

Rukometašici Svetlani Kitić oduzimaju dom zbog duga u francima. Uzela zajam od 60.000 a sada banka potražuje 66.000 evra

SLUČAJ proslavljene srpske rukometašice Svetlane Kitić, kojoj je Eurobanka zbog duga oduzela stan i u pezak ga stavila na prodaju licitacijom, simbol je zelenaških ugovora koji su već upropastili hiljade života. Nezakonito je i neshvatljivo da ona, ili bilo ko drugi, bude izbačena na ulicu, kada je matična Eurobanka u Grčkoj izgubila sve sporove, identične Svetlaninom. Ona je, da besmisao bude veći, otplatila i više nego što je pozajmila, ali joj takav sporan i lihvarski ugovor traži da pozajmicu vrati najmanje tri puta!

Ovako za "Novosti" govori advokat Jelena Pavlović, zastupnik Svetlane Kitić u sporu sa Eurobankom. Kako smo nezvanično saznali, stan u petak nije prodat, ali iz banke nisu želeli da daju nikakvu zvaničnu potvrdu, niti izjavu za "Večernje novosti".

Nekada najbolja svetska rukometašica, jedna u moru nesrećnika zaduženih u "švajcarcima", pod sedativima i u ozbiljnoj depresiji, u petak je sa ćerkom još bila u stanu u Mirijevu, koji je banka već poslala "na doboš", strepeći od iseljenja iz jedinog doma.

- Stambeni kredit u vrednosti od 60.000 evra, Svetlana je uzela 2007. godine na 209 meseci - kaže Pavlovićeva. - Rate je redovno otplaćivala 10 godina, za to vreme banci isplatila sumu koju je pozajmila, a banka od nje potražuje još 66.000 evra da ne bi prodala njenu nepokretnost. Realno je očekivati da svako ko podigne kredit, otplati još jedan stan preko, ali nametanje takvog ugovora gde stranka otplati tri ili četiri puta više je istinsko, protivzakonito zelenašenje.

I BANKA DUGUJE? BANKA "iseljava" Cecu na osnovu duga iz 2015. godine od 2.500 švajcarskih franaka, ili oko četiri neplaćene rate - kaže Jelena Pavlović. - Tokom 2017. godine, međutim, Prvi osnovni sud je pravosnažno odlučio da je zapravo banka dužna Ceci 604.000 dinara, što znači da je osnova za oduzimanje stana i licitaciju nezakonita.

PROČITAJTE I:NOVAC OD KONCESIONE NAKNADE: Građanima po akciji 12,41 evro

Kako naša sagovornica kaže, Prvom Osnovnom sudu u Beogradu pre dva dana podneta je tužba zbog postupaka Eurobanke. Zatraženo je da Sud donese privremenu meru zabrane prodaje nepokretnosti dok se spor pravosnažno ne okonča i stavi van snage indeksacija u švajcarskom franku. U tom slučaju, po rečima Jelene Pavlović, ne samo da Ceca ne bi dugovala banci, već bi banka dugovala njoj.

Kako ovo nije slučaj prodaje stana preko izvršitelja, već je banka sama organizovala aukciju, ne verujem da će biti prinudnog iseljenja dok se ne završi prodaja - kaže Pavlovićeva. - Mi svakako očekujemo da Prvi osnovni sud stopira prodaju. Uz to, svi članovi IO Eurobanke su upozoreni da je ugovor sa Svetlanom Kitić sporan i špekulativan, za kakav je njihova banka u Grčkoj izgubila kolektivni spor.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Вукашин

14.04.2018. 09:49

Када ће нам држава помоћи? Треба ли да нас буде 6 милиона задужено у швајцарцима да би се нешто урадило или можда сви?

KO TE TERA DA UZIMAS KREDIT U STRANIJ VALUTI?

14.04.2018. 12:49

@Вукашин - Svi ste hteli da budete pametniji od bankara.

Aca

14.04.2018. 13:45

@Вукашин - Pa nek država otplati kredite i nama koji smo uzeli u eurima, sto to sama vama da pomogne.

Alokin

14.04.2018. 09:53

Šta jel treba ja da joj vraćam kredit? Što nije angažovala advokate kad je potpisivala ugovor sa zelenašima.

Vuk

14.04.2018. 13:37

i ja imam stambeni kredit i svajcarcima....radim za minimalac....sam bog zna kako se snalazim.....tužio sam banku i čekam....ali nisam dozvolio da mi kuća ode na doboš....tako nije smela ni ona da dozvoli jer verujem da ima mnogo veća primanja

Vlada čokolada

14.04.2018. 14:16

šta je uzimala kad ne može da plaća rate zar ona nema nacionalnu penziju a ona nije mala.

Vladimir

14.04.2018. 19:31

Zašto advokati uporno kada daju izjave u vezi kredita u francima kažu da je dug u eurima. To prosto nije tako, naime, ako je uzeto 30,000 franaka onda moraš vratiti dug u francima ma koliko to bilo u eurima. Znači nemojte mešati valute.

Trajko Đurić

18.04.2018. 00:15

Meni ona deluje opušteno...Svakom kupcu stana preporučio bih da pre kupovine pripremi dodatni depozit u vrednosti od 10 stanarina.