Upravni sud vratio Komisiji slučaj EPS na ponovno odlučivanje

Tanjug

04. 04. 2018. u 14:43

Ukinutim rešenjem EPS-u je bila izrečena i kazna od 330 miliona dinara, pošto je Komisija utvrdila da je to preduzeće zloupotrebilo dominantan položaj na tržištu

Управни суд вратио Комисији случај ЕПС на поновно одлучивање

Shutterstock

Upravni sud Srbije doneo je presudu kojom je ukinuo rešenje Komisije za zaštitu konkurencije, a kojim je bila utvrđeno da je društvo EPS izvršilo povredu konkruencije na tržištu, pa je vratio predmet Komisiji na ponovno odlučivanje.


Ukinutim rešenjem EPS-u je bila izrečena i kazna od 330 miliona dinara, pošto je Komisija utvrdila da je to preduzeće zloupotrebilo dominantan položaj na tržištu distribucije električne energije na teritoriji Republike Srbije primenjivanjem nejednakih uslova poslovanja na iste poslove sa razlicitim ucesnicima na tržištu, čime se pojedini učesnici na tržištu dovode u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente i nametanjem nepravicnih uslova poslovanja.


Upravni sud presudom nije utvrđivao da li je EPS Distribucija zloupotrebila dominantan položaj, već je naložio Komisiji da otkloni uočene nedostatke i na osnovu tako utvrđenog činjenicnog stanja donese novu odluku u ovom predmetu.


Komisija je najavila da će u zakonskom roku postupiti po nalozima iz presude Upravnog suda i doneti novo rešenje i u zavisnosti od svih utvrđenih cinjenica i okolnosti, izreći odgovarajuce mere.


"Komisija će u ovom slucaju, dosledno sprovoditi Zakon o zaštiti konkurencije u cilju ekonomskog napretka i dobrobiti društva, a naročito koristi potrošača, trudeći se da obezbedi ravnopravni tretman, pravnu sigurnost i predvidivost postupanja za sve učesnike na tržištu, bez obzira na njihovu veličinu i oblik svojine", navodi i se u saopštenju.


U saopštenju se podseća da je Upravni sud prošle godine odbio tužbu EPS Distribucije podnetu radi poništaja rešenja Komisije.


EPS Distribucija je potom Vrhovnom kasacionom sudu podnela Zahtev za preispitivanje presude Upravnog suda, pa je Vrhovni kasacioni sud uvažio zahtev EPS Distribucije i ukinuo presudu Upravnog suda i vratio mu predmet na ponovno odlučivanje.U izvršenju presude Vrhovnog kasacionog suda, Upravni sud je doneo presudu kojom se tužba uvažava, poništava rešenje i predmet vraća Komisiji na ponovno odlučivanje, zbog povreda pravila postupka.


Pravni zastupnici EPS-a Gecić Law, na svom sajtu navode da je ovom odlukom Upravnog suda, poništena najviša kazna u istoriji srpskog prava konkurencije.


Kažu i da je u skladu sa tim, Komisija dužna da vrati EPS Distribuciji iznos od 330 miliona dinara, uvećan za zakonsku zateznu kamatu od 11,5 odsto (još oko 300 hiljada evra) – što je najveći iznos koji je Komisija ikada bila dužna da vrati nekom licu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije