Tržište od 18 miliona potrošača privlači ulagače

V. N.

28. 03. 2018. u 22:41

Regionalna digitalna platforma kao servis za investitore na Zapadnom Balkanu. Čitav region kao jedinstvena destinacija za poslovanje

Тржиште од 18 милиона потрошача привлачи улагаче

Shutterstock

PREDSEDNIK Privredne komore Srbije i predsednik Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnobalkanske šestorke Marko Čadež predstavio je krajem februara u Londonu, na Investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj posvećenom Zapadnom Balkanu, regionalnu digitalnu platformu namenjenu investitorima zainteresovanim za ulaganje u regionu.

Platforma je prvi proizvod zajedničke komore Zapadnog Balkana sa sedištem u Trstu i lansirana je u prisustvu premijera regiona, evropskih zvaničnika, predstavnika finansijskih institucija i velikih, međunarodnih kompanija.

Cilj investicione platforme koja je nastala na inicijativu privatnog sektora iuz podršku EBRD-a jeste da promoviše region kao jedinstvenu destinaciju za ulaganje i poslovanje, prednosti zajedničkog regionalnog tržišta sa 18 miliona potrošača i da poslovnoj zajednici na jednom mestu obezbedi sve informacije potrebne za sagledavanje uslova za privređivanje i donošenje odluke o investiranju.

Zahvaljujući ovom portalu, poslovnim ljudima iz regiona i sveta, na raspolaganju je jedinstvena baza sa svim ključnim makroekonomskim pokazateljima, informacijama o pravnom okviru, tržištu, finansijskim i drugim podsticajima, potencijalnim partnerima, investicionim projektima kompanija iz sveta koje već uspešno posluju u regionu...

Govoreći o značaju platforme za privrede Zapadnog Balkana, Čadež ističe da je budućnost regiona u umrežavanju pojedinačnih ekonomija, jer će, samo kao region u celini, biti privlačniji investitorima i konkurentniji na velikom tržištu EU.

- Zajedno ćemo ili uspeti ili propustiti šansu koja je pred nama - naglasio je Čadež.

Platforma istovremeno znatno doprinosi i unapređenju klime za investiranje i poslovanje, jačanju vladavine prava i transparentnosti u ekonomijama regiona, odnosno stvaranju uslova za brži rast i razvoj ekonomija regiona i kompanija pojedinačno.

- Privrednim komorama, članicama Komorskog investicionog foruma, sadržaj platforme biće veoma koristan alat u kreiranju preporuka donosiocima odluka i kvalitetnih inicijativa za otklanjanje prepreka uspešnijem poslovanju, usaglašavanje regulative, procedura i prakse za efikasnije poslovanje kompanija iz regiona i sveta - kaže predsednik PKS.

Komorski investicioni forum na ovaj način dodatno doprinosi realizaciji Višegodišnjeg akcionog plana za ekonomsko regionalno područje i stvaranju zajedničkog tržišta bez barijera, podsticajnog za poslovanje na Zapadnom Balkanu.

NOVI SADRŽAJI

PLATFORMA će u narednom periodu biti obogaćena novim sadržajima kao što su baze podataka o regionalnim investicionim projektima i dobavljačima iz regiona ili redovne šestomesečne analize regulatornog okvira i poslovnog ambijenta iz ugla privrede. Takođe, privreda i investitori će imati uvid u informacije o predloženim i realizovanim inicijativama koje komore regiona zajedno upućuju vladama radi otklanjanja necarinskih barijera i usklađivanja nacionalnih regulativa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nikola Liman

29.03.2018. 10:20

Neverovatno je da smo u opšte i ovde gde smo, kada su na celu Komore ljudi kao sto je Čadež.