Srpski Knez petrol drugi po prihodu

V. N.

26. 03. 2018. u 14:02

Jedina domaća naftna kompanija prva iza "naftne industrije" po poslovnim rezultatima. Uspešniji od ruskog "Lukoila", ali i od konkurencije iz Austrije, Grčke i Slovenije

Српски Кнез петрол други по приходу

FINANSIJSKI bilansi sve govore. I koliko je jedno preduzeće uspešno, i koliko je napredovalo u odnosu na prethodnu godinu i u odnosu na konkurenciju. Među sedam naftnih kompanija koje posluju na srpskom tržištu, samo je jedna domaća - "Knez petrol", ali ne samo da ne zaostaje za ostalim preduzećima koja se bave maloprodajom derivata, već je u samom vrhu. Odmah iza ruskog giganta, "Naftne industrije Srbije".

I u 2016. godini, prema finansijskim rezultatima poslovanja na prvom mestu je "Naftna industrija Srbije". Ona ima čak 305 benzinskih stanica. Prihodi ove ruske kompanije su u 2016. iznosili 177,9 milijardi dinara.

PROČITAJTE JOŠ - Domaći "Knez Petrol" iza NIS


Odmah iza nje, po rezultatima svog rada, nalazi se jedina domaća kompanija koja se bavi trgovinom nafte i naftnih derivata. Kompanija "Knez petrol" imala je u 2016. godini prihod od 36,6 milijardi dinara.

Po prihodima ostvarenim u 2016. godini, treću poziciju zauzela je kompanija "Lukoil". I ovaj ruski gigant koji posluje na tržištu Srbije registrovao je priliv od 29,1 milijardu dinara. Toliki je bio prihod od poslovanja na 80 benzinskih stanica ove ruske kompanije.

Austrijsko preduzeće OMV se po rezultatima u 2016. godini izborilo za četvrto mesto. Ovi naftaši uspeli su da na 61 benzinskoj stanici prihoduju 28,1 milijardu dinara. Mađarski MOL se po prihodima našao među prvih pet u Srbiji. U našoj zemlji ima 50 benzinskih stanica, a u 2016. godini je ostvarila prihod od 25,5 milijardi dinara.

Grčka naftna kompanija u 2016. godini je zabeležila prihod od 16,6 milijardi dinara. Prema svojim prihodima, plasirala se na šesto mesto. Ona u Srbiji ima 54 pumpe. Slovenački "Petrol" je zauzeo sedmu poziciju po poslovnim rezultatima u 2016. NJegov prihod je te godine iznosio 7.211.813 dinara, a ima devet benzinskih stanica.


SVE VIŠE PUMPI

U "Knez petrolu" ne kriju da teže liderskoj poziciji na naftnom tržištu Srbije. Broj njihovih benzinskih stanica iz godine u godinu sve je veći. Trenutno broje 89 pumpi. Na njima se prodaju sve vrste goriva: evropremijum BMB 95, evropremijum BMB 98, evrodizel i TNG.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)