Teslu sada vode Francuzi (FOTO)

J. Su

22. 03. 2018. u 15:15

Ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma potpisan sa francuskom kompanijom "Vansi erports". Vrednost transakcije 1,46 milijardi evra

Теслу сада воде Французи (ФОТО)

foto D.Milovanović

NAJRANIJE od sredine septembra aerodromom "Nikola Tesla" će upravljati Francuzi. Ugovor o koncesiji beogradske vazdušne luke na 25 godina potpisan je u četvrtak sa francuskom kompanijom "Vansi erports". Ukupna vrednost ove transakcije je oko 1,46 milijardi evra, a tu spadaju jednokratna naknada, minimalne godišnje koncesione naknade i kapitalna ulaganja.

Ugovor o koncesiji u Palati Srbija potpisali su u četvrtak u prisustvu premijerke Ane Brnabić, potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, glavni izvršni direktor "Vansi koncesija" i predsednik "Vansi erportsa" Nikola Notbar, Masimo Bruco iz kompanije "Vansi erports Srbija" i v. d. generalnog direktora Aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević.

- Potpisani ugovor sa "Vansi erportom" odličan je pokazatelj da je Srbija na dobrom putu, a predstavlja još jedan ozbiljan korak u pravcu moderne evropske države, lidera Zapadnog Balkana u sprovođenju reformi - rekla je premijerka Ana Brnabić. - Uverena sam da su među osnovnim razlozima što je tako velika firma iz Francuske, sa 35 aerodroma i 275 miliona putnika godišnje došla u Srbiju i uspešno sproveden aranžman sa MMF i sveobuhvatne reforme i želja da postanemo lider u regionu u svim segmentima.Naglasila je da je zahvaljujući dobrom poslovanju i ulaganjima iz sopstvenih sredstava aerodrom u Beogradu došao do cifre od 5,3 miliona putnika u prethodnoj godini i da očekuje da će "Vansi" to podići na 15 miliona putnika godišnje, čime ćemo se pozicionirati kao čvorište vazdušnog saobraćaja i dobra turistička destinacija.

Brnabić je podsetila da je Vlada Srbije izdvojila 128 milijardi dinara za kapitalne investicije, što je za trećinu više nego prethodne godine.

Ministarka Mihajlović je izjavila da je ugovor o koncesiji velika stvar za dalji razvoj naše zemlje, i da je cilj da postanemo transportni koridor i čvorište za ovaj deo Evrope.

Predsednik "Vansi erports" Nikola Notbar je rekao da ta kompanija snažno veruje u Srbiju i uspeh koncesije "Nikole Tesle" i najavio otvaranje novih radnih mesta. Kako je rekao, beogradski aerodrom ima kapacitete za dalji razvoj koji je predviđen koncesijom, a glavni pokretač je upravo rast broja putnika koji beleži "Nikola Tesla".

Naglasio je da će kompanija uložiti novac u aerodrom i da će akcenat biti na kvalitetu i povoljnim cenama, po čemu je "Vansi" već poznat. Rekao da će raditi i na otvaranju novih veza Beograda sa drugim destinacijama.MONDOLONI: DOLAZE I DRUGE KOMPANIJE

AMBASADOR Francuske u Srbiji Frederik Mondoloni uveren je će ugovor o koncesiji beogradskog aerodroma sa francuskom kompanijom "Vansi erports" privući mnoge druge francuske kompanije u Srbiju. On je naglasio da u Srbiji danas posluje oko 100 francuskih firmi koje zapošljavaju oko 10.000 ljudi.

- Uveren sam da će se taj broj povećati u budućnosti - rekao je Mondoloni na ceremoniji potpisivanja ugovora o koncesiji i podsetio da će Francuska organizovati u Beogradu od 30. maja do 1. juna regionalni biznis forum za 12 zemalja regiona uključujući i Srbiju.
RUKOVANJE I KISELI OSMESI

KISELE osmehe i u četvrtak su razmenile predsednica i potpredsednica vlade Ana Brnabić i Zorana Mihajlović, čiji je tihi sukob ovih dana kulminirao nakon otvaranja teme rekonstrukcije ministarskog kabineta.


Pročitajte još - Francuzi zainteresovani za projekte hidroenergetike u Srbiji

Primedbom da ministri moraju raditi kao tim, Brnabićeva je, nedavno, praktično poslala otvorenu poruku Mihajlovićevoj. Susret ipak je završen rukovanjem, u skladu sa porukom predsednika Vučića da bi strasti u Nemanjinoj 11 trebalo da se smire, a sukobi prekinu.

(V. M.)Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Rasprodaja

22.03.2018. 15:34

Ja vise nemam zivaca da citam vesti.Ovo je rasprodaja Srbije pred zatvaranjem!Ako nam je svima, i treba da nas jasu. Ovaj narod je na putu da ga evolucijom zamene nekim drugim kad narod nezna da zameni skupstinu, ali sve iz skupstine, izdajnici jedin, ubudjale macketine koje mjaucu o perifernim stvarima od 2001. Skupstina je jedan veliki soping centar za rasprodaju Srbije.Pravi Privatni biznis na nasim ledjima!

odgovor

22.03.2018. 16:32

@pitanje - A nije ti palo na pamet zasto Srbija nije profitirala na njemu od raspada juge?

pitanje

23.03.2018. 15:37

@pitanje - Neko je pomešao babe i žabe. Hoće se to kad se komentari pišu po diktatu partije.

zare

23.03.2018. 07:40

Do sada nikako ne razumem ovakvu politiku da sve treba ,,prodati,, rentirati, pokloniti i unistiti i da je najbolje da nista nemamo, nista ne umemo, da nista nije nase !! Uz to jos smanjiti plate i penzije i aplaudirati na sve to ! Da li je vama jasno, mozda ja ne shvatam ?

Drdo

23.03.2018. 10:56

Radnik sam Vinci konzerna vec dugo godina nekada su akcije vincija koslale 7 evra danas su oko 77 firma posluje svuda po svetu sve veliki projekti kad se prica o parama na godisnjem nivou nigde nepominju milione samo milijarde evra fazon je da sve poslove knjize debelo prvo se nesto prikaze kao jadno a onda se tu nesto malo uradi nasminka i predstavi kao ulaganje od milijaru milijardi i izvlaci maksimalna korist i tako vec godina super poslujemo mozda ubrzo propadnemo.