TELENOR grupa" prodaje svoje kompanije u Srbiji, Mađarskoj, Bugarskoj i Crnoj Gori češkom fondu "PPF grupa". Kupoprodajni ugovor na 2,8 milijardi evra je potpisan, a transakcija uz ove kompanije uključuje i prodaju provajdera tehničkih usluga Telenor Common Operation. Prema navodima iz srpskog "Telenora", dolazak novog vlasnika ne bi trebalo da utiče na korisnike ovog operatera u našoj zemlji, kao ni na firme sa kojima sarađuje.

- Transakcija neće uticati na naše korisnike i lokalne partnere, a nastavljamo da radimo kao i do sada, posvećeni pružanju konzistentnih i kvalitetnih usluga našim korisnicima - ističe Ingeborg Ofsthus, generalna direktorka "Telenora" u Srbiji. - Posle 11 godina u Srbiji ulazimo u novu fazu poslovanja, s obzirom na to da će naše operacije u Mađarskoj, Bugarskoj, Crnoj Gori i Srbiji biti prodate "PPF grupi". Ponosni smo na sve što smo do sada postigli, a pogotovo na činjenicu da smo lider u prihodima na tržištu sa tri miliona korisnika širom Srbije.


Pročitajte još:
Telenor prodaje poslovanje u Srbiji?

Ofsthusova je istakla da "PPF grupa" ima jasan cilj za razvoj investicija u telekomunikacije, a da je "Telenorovo" poslovanje u regionu centralne i istočne Evrope ključno za ostvarenje tog plana.

PPF je najveća investiciona grupa u centralno-istočnoj Evropi koja ulaže u različite sektore, uključujući bankarstvo, finansiranje privatnih lica, nekretnine, rudarstvo i telekomunikacije. Među skorašnjim akvizicijama su O2 Czeck Republic od "Telefonike" 2012. i Nova Broadcasting Group u Bugarskoj ove godine.

- Ovom kupovinom, "PPF grupa" proširuje svoj telekomunikacioni portfolio na još četiri zemlje i bliži se svom dugoročnom cilju da postane evropski operater srednje veličine, kao i da iskoristi svoje iskustvo za jačanje tržišne pozicije - kaže Ladislav Bartonček, predstavnik "PPF grupe" odgovoran za sektor telekomunikacija.

Iako je ugovor o prodaji potpisan, transakcija zahteva dobijanje neophodnih regulatornih odobrenja i očekuje se da bude završena u trećem kvartalu 2018. godine.

Ingeborg Ofsthus


DEVET MILIONA KORISNIKA

"TELENOR" operacije u regionu centralne i istočne Evrope ostvaruju prihode od 11,8 milijardi norveških kruna, što je oko 1,2 milijarde evra godišnje. Kada je reč o profitu, u prodatim kompanijama ostvaruje se ukupno 4,1 milijarda norveških kruna, ili oko 431 milion evra operativne dobiti (EBITDA). Firme imaju više od devet miliona korisnika i 3.500 zaposlenih.

"Telenor" je na tržište Srbije ušao kupovinom "Mobtela" 2006. godine, za 1,513 milijardi evra.


ISTO IME 33 MESECA

DOLAZAK velikog investicionog fonda PPF-a u Srbiju, koji kupuje "Telenor", pokazuje da je Srbija atraktivna investiciona destinacija - izjavio je u sredu ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić, ističući da je to dobar signal za strane investitore.

On je kazao da će, po ugovoru, u naredna 33 meseca sve poslovati pod firmom "Telenora", a nakon toga će biti promenjen brend i dobiće firma novog vlasnika, pa samim tim i kompaniju pod kojom će poslovati u Srbiji.

- U međuvremenu se ne očekuju nikakve značajnije promene sa stanovišta korisnika - rekao je Ljajić.