POSLOVNI forum "Ekspo Rusija - Srbija" okupio je oko 200 kompanija, ali i malih i srednjih preduzeća iz ovih dveju zemalja. U nadi da će osvojiti nova tržišta izložba je privukla proizvođače iz različitih sektora - od energetskog, prehrambrenog do auto, avio i mašinske industrije. Trgovinska razmena Srbije i Rusije lane je porasla za 20 odsto i dostigla oko 2,5 milijardi dolara, a nadležni veruju da bismo već ove godine mogli da dostignemo trgovinu vrednu čak tri milijarde dolara.

Pročitajte još: Bespovratno 150.000 evra inovativnim i "zelenim" firmama

Prednost je mogućnost Srbije da skoro 99 domaćih proizvoda plasira na rusko tržište bez carine. Nova oblast saradnje su informacione tehnologije i inovacije.

- Potpisali smo sporazum sa "Rostek grupacijom" koja okuplja 800 ruskih kompanija - istakao je u sredu Nenad Popović, ministar bez portfelja, zadužen za inovacije i tehnologiju. - Uskoro, u maju, potpisujemo sporazum sa najboljim ruskim tehnološkim parkom "Skolkovo". Potpisujemo i memorandume o saradnji sa "Roskosmosom" i "Rosatom". Rusija i Srbija daju ogroman značaj inovacijama i digitalnim tehnologijama.

Pročitajte još: Izvoz od IT - 900 miliona evra

Forum je otvorio i zamenik ministra ekonomskog razvoja Ruske Federacije Aleksej Gruzdev. Izložba traje do sutra, a tokom ova tri dana organizuju se okrugli stolovi, sastanci učesnika sa predstavnicima ministarstava i bilateralni susreti privrednika.