Kupci zaobilaze robnu kuću Beko u Beogradu

S. B. - M. N. S.

14. 03. 2018. u 07:27

Uprkos protivljenju malih akcionara, na javnom nadmetanju prodata samo tekstilna fabrika "Beogradske konfekcije" u Kovinu

Купци заобилазе робну кућу Беко у Београду

JOŠ jedan objekat nekadašnjeg tekstilnog giganta "Beko", koji je proteklih 15 godina u stečaju, više nije njegov deo. Banjalučka firma "SIB eksport-import" postala je u utorak vlasnik njihove fabrike u Kovinu. Bili su jedini zainteresovani kupac, koji je po početnoj ceni od 224.658,44 evra kupio zgradu tekstilne industrije. Za oko 1.700 kvadrata poslovnog prostora u centru Beograda - u Knez Mihailovoj ulici, nije bilo zainteresovanih kupaca. Početna cena iznosila je 2,9 miliona evra.

I ovu prodaju imovine "Beka" pratilo je nezadovoljstvo malih akcionara ovog tekstilnog preduzeća. Posebno zameraju stečajnom upravniku Mihajlu Korugi što je i kovinska fabrika otišla u bescenje. Tvrde da je vrednost ovog objekta bila procenjena na oko milion dinara, a vlasnici firme "SIB eksport - import" su je dobili za nešto više od 220.000 evra. Upravo je to firma koja je nedavno dobila spor sa "Bekom", koji mora da joj isplati oko dva miliona evra.

- Presuda Vrhovnog kasacionog suda nas obavezuje - rekao je Koruga. - SIB je kao stečajni poverilac dobio spor za potraživanje, prvo preko vlasništva Robne kuće u Banjaluci, a drugo preko naknade za korišćenje te robne kuće. Sada su ispunili uslove javnog nadmetanja, otkupili su dokumentaciju i uplatili depozit od 112.329 evra.

Prema njegovim rečima, od imovine ostala su im tri objekta - u Knez Mihailovoj u Beogradu, u Bajinoj Bašti i robna kuća u Vrbasu. Koruga ističe da sada sve zavisi od presude u sporu sa Vojskom Srbije, koja je tražila deo dobiti od prodaje osam objekata. Presuda se očekuje u narednih desetak dana.

- Vojska od "Beka" potražuje oko 11 miliona evra - kaže Zlatko Kunštek, iz Udruženja akcionara UBA. - Kada se na to dodaju kamate, ceh bi mogao da iznosi i 30 miliona evra. Zato nam je ta presuda veoma važna.

Bivši radnici "Beka" i mali akcionari smatraju, međutim, da ne postoji opravdani razlog da se preostala imovina i dalje rasprodaje. Pre konačnog raspleta sa Vojskom.


KILOGRAM PET DINARA

NA javnom nadmetanju u utorak nije bilo zainteresovanih kupaca za "folksvagen pasat" iz 2002. godine, koji je nuđen po početnoj ceni od 164.762 dinara.

Prodati su, međutim, metraža, restlovi i veš u skladištu "Saleks", kao sekundarne sirovine. Početna cena - 5 dinara po kilogramu. Kupac je uplatio 500 dinara depozita, a koliko će morati da izdvoji za metražu zavisi od količina koje budu izmerene. Platiće i troškove merenja.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije