Avioni ponovo lete iz Beograda za Teheran, karte prodate do juna

Tanjug

13. 03. 2018. u 13:54

Posle gotovo tri decenije danas je ponovo uspostavljena direktna avio linija između Beograda i Teherana, operater će biti Iran Er, a karte za se letove na ovoj ealciji prodate su do juna

Авиони поново лете из Београда за Техеран, карте продате до јуна

Hosein Mola Abdolahi, Rasim LJajić i Abas Ahmadian Mogadam
Foto: Tanjug

Posle gotovo tri decenije danas je ponovo uspostavljena direktna avio linija između Beograda i Teherana, operater će biti Iran Er, a karte za se letove na ovoj ealciji prodate su do juna.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić istakao jet im povodom da je to najbolji pokazatelj kako se Srbija sprema za dolazak iranskih turista.

Za to su, kazao je LJajić, rađena posebna istraživanja o posebnim sklonostima i i interesovanja iranskih turista.

Samo u januaru ove godine, turisti iz te zemlje ostvarili su 2.305 noćenja u Srbiji, rekao je LJajić i istakao da su sve karte na letovima Teheran - Beograd prodate do juna.

Veruje da će se broj putnika na toj relaciji povećavati iz meseca u mesec.

“Osim toga, imaćemo i konkurenciju, avio letove privatnih iranskih kompanija već od ovog meseca, tako da će se broj iranskih turista sasvim sigurno samo povećavati. Verujemo da će bezvizni režim koji imamo i direktna avio linija omogućiti lakšu komunikaciju poslovnih ljudi Srbije i Irana, a želimo da Beograd bude centralno mesto za iranske poslovne ljude i investicije”, rekao je LJajić na konferenciji za novinare.

Pogledajte još - Prvi let ka Teheranu

Ministar je ubeđen da će ekonomska, privredna, trgovinska saradnja dve zemlje biti na daleko većem nivou nego što je sada i kada se govori o obimu robne razmene i o iranskim investicijama u Srbiji.

Direktna linija ima dvostruki značaj, ističe LJajić i kaže da ona, pre svega, u značajnoj meri povećava turistički promet između jedne i druge zemlje, a posebno što se u Srbiji očekuje povećanje broja iranskih turista.

“Mi smo inače u prošloj godini sprovodili čitav niz promotivnih aktivnosti turističkih potencijala Srbije u Iranu, takođe zajedno sa Slovenijom nastupali smo u aprilu prošle godineu u Teheranu, predstavljajući zajedničku turističku ponudu Slovenije i Srbije i ove godine Iran je za nas jedno od osam prioritetnih tržišta, kada govorimo o promotivnim aktivnostima 2018. godine”, rekao je LJajić.

Ambasador Irana Hosein Mola Abdolahi istakao je da je uspostavljanje direktne avio linije drugo važno dostignuće u saradnji dve zemlje, nakon uspostavljanja bezviznog režima, u cilju olakšanje međusobne komunikacije, kao i razvoja saradnje u oblastima turizma, trgovine, kulture, nauke i obrazovanja.

“Ova linija plod je ozbiljnog truda i iskrene saradnje, kooperacije svih zvaničnika i relevantnih institucija u Teheranu i Beogradu. Naši odnosi svakog dana se razvijaju, tokom proteklih šest meseci, skoro 7.000 iranskih turista posetilo je Srbiju i to je neviđena brojka u istorijatu naših odnosa", rekao je on.

Ta brojka, kazao je ambasador, odnosno prisustvo iranskih turista, dobiće na ubrzanju tokom iranskih novogodišnjih praznika, kao i sezone godišnjih odmora.

Sve ovo, prema njegovim rečima, govori o dubokom interesovanju naroda dve zemlje da imaju prijateljske i proaktivne odnose”, rekao je iranski diplomata.

Pozvao je “sve dobre ljude” u Srbiji da posete njegovu zemlju, koja je, kako je rekao, kolevka civilazacije, sa enormnim brojem turističkih atrakcija kulturnog i istorijskog aspekta.

Pomoćnik direktora za operativne poslove kompanije Iran Er Abas Ahmadian Mogadam rekao je da je ta linija samo početak i da se nada da će se unaprediti saradnja i proširiti letovi i do drugih iranskih gradova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Petar

13.03.2018. 15:08

Zasto smo gradjanima Irana omogucili da u Srbiju dolaze bez viza ??? Bez viza ulaze a nemamo dogovor o vracanju nazad emigranata sa Iranom, pa moraju ostati u Srbiji.... Slusam na tv da je direktna avio linija rasprodata do kraja leta....!!! Napravice nam ogromne probleme i nama a i EU.... osim ako neko ne zeli da nastani Irance u Srbiji....

Мирко Дорћолац

13.03.2018. 15:35

Ех, Петре... Прочитајте и потражите на интернету мало више информација о Ирану. Иран избеглице нема. Помешали сте Ирак, Сирију и остале американизоване демократске земље са Ираном.

Vladimir

13.03.2018. 16:57

Petar je u pravu . Danas me je nekoliko Iranaca upitalo gde se nalazi SUP u Bulevaru Despota Stefana, svi su imali potvrde za trazioce azila. Svi su bili mladi izmedju 18-25 godina.