OBEĆANjE MINISTARKE GRAĐEVINARSTVA: Petlja Batajnica gotova do kraja 2019. godine

Tanjug

sreda, 14. 02. 2018. u 15:15

ОБЕЋАЊЕ МИНИСТАРКЕ ГРАЂЕВИНАРСТВА: Петља Батајница готова до краја 2019. године

Foto BETA

Petlja Batajnica, koja je deo obilaznice oko Beograda, biće potputno zavšena do kraja godine i građani Batajnice će dobiti vezu sa autoputem i starim novosadskim putem

Petlja Batajnica, koja je deo obilaznice oko Beograda, biće potputno zavšena do kraja godine i građani Batajnice će dobiti vezu sa autoputem i starim novosadskim putem, najavila je potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Imamo dovoljno novca da završimo ne samo projektno-tehničku dokumentaciju, koja će biti gotova do sredine leta, već i da završim petlju", rekla je Mihajlović novinarima tokom obilaska batajničke petlje, sa predsednikom opštine Zemun Dejanom Matićem, direktorima Kodirora Srbije i Puteva Srbije Zoranom Babićem i Zoranom Drobnjakom.

Rekla je da je prošle godine postignut dogovor o završetku petlje i da je to uneto u planove za ovu godinu Puteva Srbije, kao i da su kod Koridora Srbije napravljene uštede iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).


PROČITAJTE JOŠ: Zorana Mihajlović: Izgradnja Fruškogorskog koridora počeće iduće godine

Prema njenim rečima, javni poziv za izradu dokumentacije će raspisati Putevi Srbije, koja košta oko 10 miliona dinara, nakon čega će Koridori Srbije, kao investitor,objaviti poziv za izbor izvođača radova.

"Očekujemo da bi do kraja godine, verovatno do novembra, mogli da imamo izabranog izvođača i onda do kraja sledeće godine da imamo završen izlazak za naselje Batajnica, ka i iz - Beograda, Novog Sada i Zemun Polja, na autoput. To nije važno samo zbog građana Batajnice već zato što imamo puno zaintresovaniih za industrijsku i privrednu zonu", naglasila je Mihajlović.

Kazala je da je bilo kašnjenja od nekoliko meseci zbog problema koje su Putevi Srbije imali sa eksproprijacijom, koja nije bila jednostavna u jednom delu.


PROČITAJTE JOŠ: Mihajlović: Potpuno sam zadovoljna postignutim za 100 dana

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić je rekao da će kasnije biti održan sastanak u toj opštini kako bi se dogovorili o detaljima za početak radova na završetku obilaznice i priključenja Batajnice na petlju i na stari novosadski put.

"Ovim projektom mnogo dobijamo i opština Zemun i Republika - bolju povezanosti i brži izlazak građana iz naselja i da se maksimalno iskoristi potencijal koji se nudi uz obilanicu i ovaj deo autoputa, kako bi doveli investitore", kazao je Matić.

Naveo je da sve može da bude gotovo do kraja sledeće godine.

Matić je kazao da je to obećanje građanima Batajnice i zamolio ih za još malo strpljenja, kao i da će dobiti modernu saobraćajnicu kojom se rešava velikim infrastrukturni problem.


MIHAJLOVIĆ: RADOVI NA PRUZI BEOGRAD - ZAGREB MOGLI BI DA KRENU 2019. GODINE

Rekonstrukcija pruge Beograd - Zagreb mogla bi da počne u 2019. godini, a vrednost radova u Srbiji je oko 250 miliona evra, izjavila je danas potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

"Pruga Beograd - Zagreb je još jedan od načina da se povežemo sa regionom", rekla je Mihajlović novinarima u opštini Zemun.

Ističe da je Srbija inicirala projekte u železničkoj i putnoj infrastrukturi za poveizvanje sa okolnim zemljama, gde već nisu bili pokrenuti projekti, kao što je i povezivanje autoputem Beograda i Sarajeva.

Ministarka je dodala da se sada vozom od Beograda do Zagreba putuje oko sedam sati.

Ona je rekla da je sa naše strane već rekonstruisan deo pruge ka Šidu i da treba završiti projektno - tehničku dokumntaciju.

Mihajlović kaže da bi protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije pruge trebalo da bude potpisan u narednih mesec dana ako se hrvatski ministar zadužen za saobraćaj odazove pozivu i dođe u Beograd.

"Pripremićemo i aplicirati ka EU fonodivim kako bi zajedno realizovali taj projekat".

Mihajlović navodi da će se ove godine raditi na pripremi projektno-tehničke dokumentacije i da je realnije da radovi krenu u 2019. godini.

Napomenula je da će Hrvatska na svom delu morati mnogo više da rekonstruiše prugu nego što je to slučaj kod nas

Pruga Beograd - Zagreb je duga 412 kilometara i deo je železničkogm Koridora 10.

Predsednici Srbije i Hrvatske Aleksandar Vučić i Kolinda Grabar Kitarović su u Zagrebu načeli tu temu, a resorna ministarstva su usaglasila okvir za protokol o saradnji na projektu rekonstrukcije pruge.

Deo pruge kroz Srbiju je dug 116 km i planirana je rekonstrukcija oba koloseka na celoj deonici Golubinci - Šid odsnosno do granice sa Hrvatskom, kao i modernizacija dela od Rume do Šida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Simon

15.02.2018. 09:48

sa rekonstrukcijom željezničke pruge prema Zagrebu,ministrice malo uspori.Oni kojima se nije do sada žurilo ,neka posjede još u čekaonici.

Simon

16.02.2018. 20:40

Gdja Ministarko,ti silni vijadukti,mostovi trebaju bit izgrađeni maksimalno strucno i od najkvalitetnijeg materijala, jer su ti objekti uslijed soli izloženi brzom propadanju,a održavanje i naknadne intervencije silne pare od koji glava boli.