PLASTIČNA, ali od skroba kukuruznog, iz biljnih ulja ili celuloze. U Srbiji bi u narednih nekoliko meseci trebalo da počne proizvodnja potpuno biorazgradivih kesa, po trentuno najmodernijoj tehnologiji. Istovremeno će građani Gornjeg Milanovca, upravo u takvim kesama, odvajati i sakupljati organske otpatke iz svog domaćinstva. A opština će na kraju dobiti kompast, đubrivo spremno za prodaju.

PROČITAJTE JOŠ - Grejanje i struja iz otpada od 2019.

Oba projekta deo su saradnje Privredne komore Srbije sa italijanskom kompanijom "Novamont", koja je najveći proizvođač potpuno razgradivih kesa u Evropi.

PROČITAJTE JOŠ - Eko-privreda otvara 150.000 radnih mesta

- Oni su nosioci potpuno nove tehnologije proizvodnje biorazgradivog granulata od skroba - objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije. - Trenutno se u Srbiji proizvode biorazgradive kese koje se razgrađuju uz dodatak aditiva i one se razgrađuju do najsitnijih čestica, a ove potpuno nestaju. Deo neše saradnje je pilot projekat sa lokalnom samoupravom koja ima do 50.000 stanovnika, i to će biti Gornji Milanovac. Domaćinstva će separirati biorazgradiv otpad, on će biti odnošen u kompostno skladište i na kraju će se od njega dobijati đubrivo koje lokalna samouprava može da prodaje. Grad će istovremeno smanjiti troškove prevoza otpada, jer ostaci hrane i drugih organskih materija čine polovinu otpada. Interes "Novamonta" je to što će se otpad prenositi u njihovim kesama.

Drugi pravac saradnje je da oni obuče jednu našu kompaniju da koristi biorazgradivi granulat u proizvodnji ambalaže. Izabran je "Polipak" iz Batočine, koja već ima dogovrenog kupca novih kesa u Danskoj.

- Izazov su nam nova tehnologija i nove tendencije na tržištu - objašnjava direktor "Polipaka" Ivan Aleksić. - Kada se pojavi tražnja na našem tržištu, mi ćemo ih plasirati. Iskreno, ne verujem da će to biti uskoro. Ove kese su u startu i do četiri puta skuplje od opšte biorazgradivih koje se već proizvode u Srbiji. Trenutno izvozimo oko 28 odsto naše proizvodnje, a verujemo da ćemo uz novi proizvod izvoz povećati za 50 odsto.