SRBIJA radi na poboljšanju i pojeftinjenju procedura za dobijanje priključka za električnu energiju i očekuje se da će naša zemlja, po tom kriterijumu ove godine biti bolje kotirana na Duing biznis listi Svetske banke, gde su zemlje rangirane po uslovima poslovanja. Inače, Srbija je najviše pala na poslednjoj Duing biznis listi upravo u delu oko dobijanja priključaka za struju!

Kako je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić rekao u petak na promociji "Sive knjige" Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED), napravili smo iskorake u ovoj oblasti, i nadamo se da ćemo poboljšati svoju poziciju.

- Već je smanjen broj procedura neophodnih za dobijanje priključaka za električnu energiju sa pet na tri i u planu je da ih bude još manje - istakao je Antić. - Radi se na tome da se dozvola za priključak za električnu energiju dobije u roku koji je kraći nego sad, za 10 do 15 dana. Blizu smo i rešenja za problem koji se odnosi na međusobne odnose komunalnih preduzeća u postupku dobijanja te dozvole. Troškovi za dobijanje dozvole mogu da budu manji i transparentnije prikazani.

PROČITAJTE JOŠ - Do struje mesec dana brže

Tržište električne energije u Srbija, kako je objasnio, ne postoji jer je cena struje regulisana i niža od tržišne, čime su zadovoljni građani, ali ne i ministar finansija.

S druge strane, ministar finansija Dušan Vujović je na NALED konferenciji na kojoj je proglašen za reformatora godine, istakao da je u pripremi zakon o taksama i naknadama, koji predviđa smanjenje tih parafiskalnih nameta. S primenom zakona moglo bi da se počne već iduće godine. Očekuje se i da bude napravljen jedinstveni registar taksa i naknada koji će biti javno objavljen.

- Razumem da su lokalne samouprave naplatu firmarina koristile kao diskrecioni instrument da obezbede prihode, ali to nije transparentno i odbija investitore - istakao je Vujović. - A smanjenje poreza i doprinosa na zarade spada u drugu generaciju problema, koji će se zbog fiskalnog prostora u budžetu lakše rešavati. U Srbiji oko 300.000 preduzetnika plaća poreze i doprinose na minimalni iznos zarade, što je zakonom dopušteno, pa je problem odakle skupiti prihod ako se smanje porezi.

PROČITAJTE JOŠ - Moraće se brže do struje


PECKANjA

NOVINAR Miša Brkić je na konferenciji NALED-a pecnuo ministre poljoprivrede i energetike, tvrdeći da je stanje u našem agraru kao pre deset, a u energetskom sektoru kao pre tri decenije. Takva tvrdnja nije se dopala Aleksandru Antiću, koji je negirao takve tvrdnje, naglasivši da je ovaj resor sasvim stabilan.