Doživotnim izdržavanjem do stana

V. N.

20. 01. 2018. u 17:00

Veliki broj građana se odlučuje da čuva starije osobe, koje im zauzvrat posle smrti ostavljaju nekretninu

Доживотним издржавањем до стана

foto V.Danilov

VELIKI broj građana nema rešeno stambeno pitanje. Najugroženiji su mladi bračni parovi. Krov nad glavom stiču nasledstvom, kupovinom nekretnine za keš ili na kredit. Međutim, veliki broj nema šta da nasledi, a nema ni novca za kupovinu, pa se odlučuje za doživotno izdržavanje nekog starijeg rođaka, prijatelja ili komšije, sa željom da im omogući mirnu i bezbrižnu starost, i zauzvrat dobije stan ili kuću.

Zakon o nasleđivanju Republike Srbije, ovakav vid sticanja imovine je jasno definisao.

- Ugovor o doživotnom izdržavanju, po svojoj zakonskoj definiciji predstavlja dokument kojim se jedno lice, primalac izdržavanja, obavezuje da se posle njegove smrti na davaoca izdržavanja prenese svojina određenih stvari ili nekih prava - objašnjava advokat Boris Košćal. - Davalac izdržavanja se obavezuje, da će primaoca izdržavanja izdržavati do smrti, odnosno da će se brinuti o njemu do kraja njegovog života, te da će ga nakon smrti sahraniti, u skladu sa njegovim željama.

Zakon pod "izdržavanjem" podrazumeva, obezbeđivanje stanovanja, hrane, odeće i obuće, kao i odgovarajuće nege u bolesti i starosti. Ako je ugovorom definisano, tu se računaju troškovi lečenja i davanja za svakodnevne uobičajene potrebe.

Ovakav vid sticanja nepokretne imovine veoma je pouzdan i najteže ga je oboriti na sudu. Odredbe ugovora, vezane za davanje izdržavanja, stupaju na snagu istog trenutka kada se ugovor potpiše - inter vivos.

- Ugovor o izdržavanju je dvostrano obavezan i veoma je čest slučaj, da primalac i davalac izdržavanja žive zajedno, zarad ispunjenja dogovorenih obaveza, do primaočeve smrti - objašnjava Košćal.

Ovaj beogradski advokat objašnjava, ukoliko se desi, a nije redak slučaj, da davalac izdržavanja umre pre primaoca, potomci davaoca izdržavanja su u obavezi da preuzmu ugovornu obavezu i nastave brigu o primaocu. U slučaju da oni to odbiju, ugovor se smatra raskinutim i njima ne sleduje nikakva naknada. Takođe, ovakvom vrstom ugovora izuzima se pravo nasleđivanja koje bi po zakonu imali bliski srodnici, supružnici i ostali.

U srpskom pravosuđu beleži se veliki broj sporova u vezi sa ovakvim ugovorima. Obično ga pokreću zakonski naslednici primaoca izdržavanja.

foto M.Anđela

- Deca ili bliski rođaci smatraju da su obmanuti i prevareni činjenicom da neće naslediti ništa, pa pribegavaju tužbama zarad poništenja ugovora, kako po osnovu neispunjenja obaveza davaoca, tako i zbog prevare, zablude, nesposobnosti primaoca da rasuđuje - objašnjava naš sagovornik.

Biološki naslednici imaju rok od tri godine od smrti ostavioca ili jedne godine od trenutka saznanja za ugovor o doživotnom izdržavanju da zahtevaju poništaj ugovora na osnovu nedostatka aleatornosti. Sud može, na zahtev naslednika, poništiti ugovor ukoliko on nije za davaoca izdržavanja predstavljao nikakvu neizvesnost. Ovu neizvesnost sud ceni u svakom konkretnom slučaju uzimajući u obzir i druge okolnosti, tako da saznanje davaoca izdržavanja o skoroj smrti primaoca izdržavanja ne mora uvek značiti da je ugovor nezakonit ili nemoralan pravni posao.

Ugovor se može pobijati ukoliko je prilikom zaključenja dokumenta primalac izdržavanja bio potpuno poslovno nesposoban. U ovom slučaju nebitni su motivi zbog kojih je primalac izdržavanja zaključio ugovor. Ugovor se može pobijati i ako je pobuda iz kojih je on zaključen nedopuštena. Primer za ovakvu pobudu bio bi zaključenje ugovora o doživotnom izdržavanju gde je na strani primaoca izdržavanja lice kome ono nije ni u kom pogledu potrebno, davalac izdržavanja nema sopstvenih prihoda, a sve u cilju izigravanja prava nužnih naslednika. Činjenica da je primalac izdržavanja imao materijalna sredstva za izdržavanje nije od uticaja za punovažnost ugovora o doživotnom izdržavanju.

U poslednje vreme neki preduzetnici od doživotnog održavanja prave biznis. Imaju na svom platnom spisku medicinsko osoblje, domaćice, domare koji obilaze starija lica u Beogradu. Plaćaju im račune i hranu, a zauzvrat, dobijaju imovinu posle njihov smrti.

Praksa u sudovima je pokazala, da se svaki deseti ugovor o izdržavanju raskine jer jedna od dve ugovorne strane ne bude zadovoljna.

foto N.Skenderija

RASKID ZBOG ZANEMARIVANjA

OBAVEZA izdržavanja obuhvata pored materijalnog izdržavanja i obaveze u pogledu nege i pomoći primaocu izdržavanja u vreme bolesti, tako da se neizvršenje ovih obaveza može uzeti kao osnov pobijanja ugovora o doživotnom izdržavanju. Ukoliko je davalac izdržavanja propustio da izvršava obaveze u pogledu nege i pomoći u vreme bolesti koja je prethodila smrti primaoca izdržavanja, makar ono bilo i relativno kratkog vremenskog trajanja, ne može se govoriti o neispunjenju ugovora u neznatnom delu.


OBAVEZNA OVERA KOD NOTARA

FORMA je bitan element ugovora o doživotnom izdržavanju. Dokument se zaključuje u pisanoj formi i overava pred nadležnim javnim beležnikom. Ukoliko se forma predviđena Zakonom o nasleđivanju ne ispoštuje, ugovor o izdržavanju je ništavan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Bojan

20.01.2018. 19:18

Tako izdrzavao covek babu u mojoj zgradi da nasledi stan. Baba ga nadzivela. Morao njegov sin da nastavi sto je otac zapoceo.

e

20.01.2018. 19:36

"Sud može, na zahtev naslednika, poništiti ugovor ukoliko on nije za davaoca izdržavanja predstavljao nikakvu neizvesnost" ako "sud" dobije dovoljnu kolicinu mita jer tamo rade najveci kriminlaci trebalo je to pocisiti odavno morace opet partizani da rade prekovremeno

Ljiljana

21.01.2018. 07:09

Na ovakav nacin doci do stana -dozivotnim izdrzavanjem , nije nista posebno ako je sve korektno pre svega u okviru zdravomoralnih odnosa.Ali, u mom slucaju /ciji sam ponistaj vodila 15 godina radilo se o izvitoperenoj primeni koja je krila hohstapleraj.Ugovor kojim se poklanja i nicim obavezuju lica koja su "dobila "poklon !Mene kao trcu naslednicu sestre nisu ni obavestili o toj ujdurmi!A radilo se o imovini celokupnoj , nase majke.Pa su majku dale na vestacenje i izdejstvovale od psihijatra

Rade

22.01.2018. 07:45

Srbija "na evropskom putu" - zemlja sirotinje gde se ljudi sahranjuju jedni preko drugih (jer nemaju novca za grobna mesta) i gde radite ceo životni vek a ne možete da steknete garsonjeru u najgorem delu grada..