Goša ponovo mora u stečaj

D. NOVKOVIĆ

09. 01. 2018. u 11:38

Odlukom Privrednog suda u Požarevcu ponovo otvoren stečajni postupak u Fabrici šinskih vozila. Obaveze premašuju vrednost fabrike

Гоша поново мора у стечај

Foto: D. Novković

PRIVREDNI sud u Požarevcu u utorak je ponovo doneo rešenje o otvaranju stečajnog postupka u Fabrici šinskih vozila "Goša" u Smederevskoj Palanci, a za stečajnog upravnika imenovan je Aca Mitić iz Žagubice. Isto rešenje doneto je i 16. novembra prošle godine, ali ga je Apelacioni sud ukinuo, zbog proceduralnih razloga, po žalbi Radiše Savića, zakonskog zastupnika "Goše".

Stečaj je otvoren na osnovu potraživanja u iznosu od 410.838 evra ili 49 miliona dinara, koje je zemunska firma "AA Kapital Konsalting", otkupila od slovačkog ŽOS Zvolena, ćerke firme ŽOS Trnava, bivšeg vlasnika "Goše". Kako je na sudu izjavio stečajni upravnik, ukupan dug "Goše", po raznim osnovama, iznosi preko tri milijarde dinara i daleko nadmašuje vrednost imovine koju fabrika poseduje.

- U ovom slučaju ne radi se samo o blokadi, već o trajnoj nesposobnosti izmirenja obaveza i o prezaduženosti. To znači da su se stekli zakonski uslovi za donošenje rešenja o otvaranju stečaja - obrazložila je sudija Zvezdana Karaklajić. Svi poverioci imaju rok od 90 dana, od dana objave ovog rešenja u "Službenom glasniku", da prijave svoja potraživanja, koja će se razmatrati 14. februara, na poverilačkom ročištu.


Pročitajte još: I "Goša" u stečaju

MINIMALCI

PO završetku zakonske procedure predviđene za ovakve slučajeve, koja treba da traje oko četiri-pet meseci, radnici će imati pravo da se obrate Fondu solidarnosti Vlade Srbije, iz kojeg će moći da dobiju po devet "minimalaca".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)