Konsultanti transformišu Puteve Srbije

Z. R.

08. 01. 2018. u 10:02

Izabrana kuća koja bi trebalo da reformiše putni sektor u našoj zemlji, rešenje do 30. juna. "Dilojt" će za usluge dobiti 1,6 miliona evra. Sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke

Консултанти трансформишу Путеве Србије

KONTROLA Analiziraće se i sistem elektronske naplate putarine Foto D. Dozet

ZA reformu Javnog preduzeća "Putevi Srbije", koje bi trebalo da se transformiše u Agenciju za javne puteve, biće zadužena konsultantska kuća "Dilojt" - saznaju "Novosti". Ova kompanija izabrana je na konkursu koji su sproveli "Koridori Srbije". Transformacija "Puteva" je deo projekta reforme putnog sektora u Republici Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke. Ova konsultantska kuća bi trebalo da do 30. juna ponudi rešenja za reformu putnog sektora, a za ove usluge će dobiti 1,6 miliona evra.

U "Koridorima Srbije", za naš list, kažu da će zadatak konsultanta biti da na osnovu analize zakona u Srbiji i horizontalne i vertikalne funkcionalne analize "Puteva", predloži najbolje rešenje i plan transformacije.

- Jačanje administracije i upravljanja u putnom sektoru, prema ugovoru, obuhvata horizontalnu i vertikalnu funkcionalnu analizu JP "Putevi Srbije" i predloge za promenu organizacione strukture kako bi se dovelo do potpuno funkcionalne i autonomne javne agencije za puteve - objašnjavaju u "Koridorima". - Jedan od zadataka je i upravljanje ljudskim resursima, pravljenje tzv. GIS karte putne mreže, analiza prihoda i sistema naplate putarine, kao i upravljanja imovinom.

Pod lupom konsultanata će, kako saznajemo, biti i troškovi, uključujući ugovore o održavanju i ugovaranje održavanja na osnovu performansi. Analiziraće se i sistem elektronske naplate putarine. U "Koridorima" napominju da će se u zavisnosti od dobijenih rezultata za svaki od zadataka i njihovoj prihvatljivosti za sve učesnike na projektu, realizovati i transformacija "Puteva".

Konsultanti će predložiti redosled aktivnosti i plan reforme, a on mora biti prihvaćen i od strane komisije imenovane ispred resornog ministarstva i Vlade Srbije.

O reformi "Puteva Srbije" se priča već godinama, a sugestija Međunarodnog monetarnog fonda je bila da se ovo preduzeće pripoji "Koridorima Srbije". Od toga se, zasada, odustalo. Jedna od ideja je bila i da se sektor naplate putarine izmesti iz "Puteva" i da postane samostalno preduzeće. Stručnjaci tvrde da bi razlog za pretvaranje "Puteva" u agenciju mogao biti u načinu finansiranja.


U MINUSU

JAVNO preduzeće "Putevi Srbije" osnovano je u decembru 2005. godine. Ima 1.553 zaposlenih. U finansijskom izveštaju za 2016. godinu prikazan je gubitak od 13,1 milijardu dinara. Prihodi iz budžeta Srbije u vidu subvencija su bili osam milijardi dinara, dok su od naplate putarine, taksa i ostalih sopstvenih prihoda "ubrali" 18 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Раша

08.01.2018. 10:24

А оће ли ко да асфалтира или само да се групишу и саветују?

Vlada Legenda

08.01.2018. 10:36

Ma manje više 1,6 miliona eura,ali zar je moguće da u celoj Srbiji ne postoji stručna služba koja bi uradila projekat transformacija Puteva,nego taj novac dajemo poganim zapadnim kapitalistima,koji će ponuditi njihov model,za njihov standard,a ne za našu situaciju,okolnosti i naš standard!Dokle više ovo ponižavanje i prodavanje pameti,dajte bre dosta!

SMOKI

08.01.2018. 11:07

Pa sta su onda ovi VUCUCEVCI radili kada im treba neko da popravlja? To je samo jos jedna od niza prevara i guranja para u privatne dzepove. Zasto se taj novac direktno ne plasira u stocarstvo i poljuprivredu veca je korist.Mozda posle takve investicije ima vise sansi za kradju.

Александар

08.01.2018. 11:11

Значи нова агенција а остају и путеви Србије нови намет на касу (грађане) колико километара може да се направи или асфалтира путева за 1600000 евра

mica

08.01.2018. 11:26

JP se transformise u Agenciju ?? Mali iskorak za zaposlene, ali veliki za Srbiju ! Do sada su bili povezani samo vertikalno, a transformacijom ce biti i vertikalno i horizontalna. Nije mi jasno zasto se ne povezu i dijagonalno, jer je to sigurno kljuc uspeha. Ili ce to ostati za sledecu transformaciju.

maniks

08.01.2018. 11:32

1,6 miliona evra drzavnih para zasta, za promenu naziva pod vidom reforme. Srbija ima vise agencija nego sve zemlje EU. Pljacka Srbije se napredno nastavlja. .

ZoZoNaC

08.01.2018. 17:56

Placas i opet rupa do rupe blago ovima sa dzipovima to nije luksuz več normalno za puteve po srbiji i gradove!