AKCIZE NA KAFU: Od 1. januara na rafove samo uz markicu

M. N. S. - S. B.

08. 12. 2017. u 10:02

Prvog dana sledeće godine počinje primena Zakona o akciznim markicama. Na proizvođačima je da odluče hoće li novi trošak preliti na potrošače

АКЦИЗЕ НА КАФУ: Од 1. јануара на рафове само уз маркицу

Shutterstock

SA prvim danom januara na rafovima prodavnica u Srbiji osvanuće kafa obeležena akciznim markicama. Tada počinje primena godinu dana ranije usvojenog Zakona o akciznim markicama. Na proizvođačima i distributerima crnog napitka je da odluče hoće li novi trošak preliti na potrošača. Neki od najvećih "igrača" tvrde da će "pečatiranje" ići na njihov račun, kao doprinos borbi protiv nelegalnog tržišta.

Pročitajte još: Kada treba popiti prvu kafu?

Istovremeno će se postojeće akcize, a one trenutno iznosi 85,75 dinara po kilogramu nepržene, odnosno 107,18 dinara po kilogramu pržene kafe, usklađivati sa ovogodišnjim troškovima života. Činjenica je da država od ovog nameta očekuje da se u 2018. godini slije najmanje 4,5 milijardi dinara. Uvođenje akcizne markice deo je borbe protiv sive ekonomije.

- Inicijativa za uvođenje akciznih markica na samom proizvodu potekla je upravo iz "Grand kafe". Mi već više od dve godine skrećemo pažnju javnosti i zakonodavcima, zato nam je drago da je država preduzela prave korake - objašnjava Andrej Bele, generalni direktor strateškog poslovnog područja kafa "Atlantik grupe". - Uvođenje dodatnih troškova za kompaniju nikada nije beznačajno, ali kao najveći proizvođač i uvoznik sirove kafe u Srbiji, nećemo dozvoliti da se uvođenje akciznih markica prebaci na teret potrošača, već će to biti naše ulaganje u borbu protiv nelojalne konkurencije i sive ekonomije. Naravno, predstoji nam period prilagođavanja, ali dosta zavisi i od visine nominalne vrednosti koju država propiše za akciznu markicu koja se aplicira na pojedinačna pakovanja.

Pročitajte još: Vlada Srbije utvrdila nove akcize na naftne derivate, pivo, rakiju, kafu

Obeležavanje kafe iz legalnih tokova u Bosni i Hercegovini je dalo dobre rezultate. Nelegalni uvoz je smanjen za 30 do 40 odsto. U Srbiju, procenjuje se, mimo carinske kontrole godišnje uđe između 4.000 i 5.000 tona sirove kafe. S druge strane, legalno tržište troši oko 23.500 tona.

USKLAĐIVANJE

DO oktobra 2012. godine, akciza se obračunavala kao 30 odsto fakturne vrednosti sirove kafe. Od tog momenta je utvrđeno da iznosi 80 dinara po kilogramu sirove kafe. Usklađivanje se obavlja jednom godišnje u januaru i to sa rastom troškova života.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

dzo

08.12.2017. 11:08

Taman sam ponovo poceo da uzivam u pravoj, da kazem organskoj kafi iz przionica, koje su pocele da se pojavljuju stidljivo, a ne ko zna sta pakuju ovi prevaranti 'zvanicni'. Ali ne da moze u Srbiji nesto da bude dobro .....

Realno

08.12.2017. 14:48

@dzo - I dalje ces moci da uzimas u tvojoj przionici kafu samo ce ona morati da bude legalno uvezena

predrag

08.12.2017. 13:06

Bilo je krajnje vreme da se i za kafu uvedu akcizne markice. Beogradske pijace i nelegalni buvljaci su prepuni prodavaca Grand i Bonito kafe.

sony

08.12.2017. 13:12

Taman da 200g kafe bude 400 din. Najskuplji smo u svemu na svetu a imamo najmanje plate na svetu!

Zorka

08.12.2017. 14:20

Strasno,i kafa ce nam biti luksuz,plate,male a cene nebeske, za 2oo grama kafe,treba da radim 2 sata....