HRVATSKA sanitarna inspekcija zabranila je uvoz pošiljaka keksa i slatkiša iz BiH i Srbije, zbog veće količine akrilamida u odnosu na EU standarde. Vraćeno je šest pošiljaka iz BiH i nepoznata količina iz Srbije.

U BiH je to bio povod da se održi sastanak sa proizvođačima, naročito zbog sve češćeg vraćanja pošiljaka, a srpske nadležne institucije kažu da je ispitivanje keksa i krekera u toku, a tokom sledeće nedelje očekuju se i rezultati ovih ispitivanja.

Kako nezvanično saznajemo, roba iz Srbije je i dalje na granici, nije vraćena, a najverovatnije će biti uništena po zakonskoj proceduri. Informaciju da su keks i krekeri vraćeni sa granice objavila je Evropska komisija za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane RASFF. Zasad niko ne objavljuje ime proizvođača, a kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, tek kada budu gotovi rezultati znaće se nešto više.


PROČITAJTE I: Srpska roba bez kočnice

- Za potrošače nema razloga za zabrinutost - rekli su nam u Ministarstvu poljoprivrede Hrvatske. - Akrilamid je materija koja se pri većim temperaturama, prilikom pečenja ili prženja, može naći u hrani iz njenih prirodnih sastojaka. On se formira u kori hleba. Što je pržena namirnica tamnija, zagoreniji tost ili tamniji čips, veća je koncentracija akrilamida. Pravilnim tehnološkim postupcima u proizvodnji keksa i sličnih proizvoda može se postići koncentracija akrilamida od 500 mikrograma po kilogramu, čak i niže.

U proizvodima koji nisu prošli kontrolu pronađeno je između 686 i 1.161 mikrogram akrilamida po kilogramu, a najveća je koncentracija pronađena u keksu iz BiH. Nijedna strana zasad ne želi da otkrije ko su proizvođači, već samo nagoveštavaju da je roba i dalje na kontroli.


SAMO PREPORUKE

DOZVOLjENE količine akrilamida nisu zakonski regulisane u EU, ali je preporuka Evropske agencije za sigurnost hrane da one iznose maksimalno 500 mikrograma po kilogramu.