Baumit otvara još jednu fabriku u Srbiji

V. N.

23. 11. 2017. u 06:00

Баумит отвара још једну фабрику у Србији

foto P.Mitić

Direktorka Melanija Pavlović najavljuje novu investiciju firme građevinskih materijala. Podrška predsednika Vučića presudna da austrijske kompanije iz godine u godinu sve više investiraju

GRAĐEVINSKA industrija je nosilac privrednog razvoja naše zemlje. Direktno ili indirektno u građevinarstvu radi više od 700.000 ljudi. Postoje pozitivni impulsi ubrzanog razvoja Srbije. Odnos stranih investitora je odličan. Pojačali su aktivnosti, što je dobar indikator, priča, Melanija Pavlović, direktorka "Baumit", najavljujući proširenje proizvodnih kapaciteta ove austrijske firme.

Trenutno, kompanije iz ove alpske zemlje su među pet najvećih investitora u Srbiji. "Baumit" na tržištu Srbije prisutan je od 2002. godine. Proizvodnja u Aranđelovcu je počela 2006. godine. Naredne dve godine planiraju da prošire kapacitete, sa 40.000 tona, na 120.000 tona proizvedenog materijala.

- Do 2019. uložićemo devet miliona evra. Planirani rast i razvoj će inicirati proširenje kapaciteta i upošljavanje novih ljudi. Imamo petogodišnji plan, a on definiše dolazak na prvo mesto u Srbiji. To znači povećan broj radnih mesta, veće prihode poslovanja naše kompanije i veliki izvozni potencijal - objašnjava Melanija Pavlović, naglašavajući da je kod fasadnih sistema "Baumit" broj jedan brend u Austriji i Nemačkoj.

Melanija Pavlović ukazuje da je za sve veći priliv investicija u Srbiju zaslužan predsednik Aleksandar Vučić, koji ima odlične odnose sa ministrom inostranih poslova Sebastijanom Kurcom. Kako kaže, austrijske firme znaju da ulažu novac u prijateljsku zemlju.

Prva dama "Baumita" ukazuje da je Vlada Srbije prepoznala značaj i ulogu građevinske industrije. Prethodnih godina pružila im je nesebičnu pomoć i podršku.

- Vlada je prepoznala priliku i privukla strane investitore kako bi svoj kapital plasirali u našu zemlju i našu privredu. Dobra saradnja sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj traje godinama i zahvaljujući tome realizovani su mnogobrojni projekti. Nemačka banka "KFW" je uložila sredstva u obnovu fasada na školama u skladu sa normativima energetske efikasnosti.

Pavlovićeva se osvrnula i na činjenicu da su strani investitori donedavno bili nepoverljivi.

- U Srbiju su došli veliki građevinski investitori, što je odlično za moju firmu, ali i za celokupnu privredu. I država mnogo radi obnovom fasada, javnih objekata, saobraćajnih koridora - zaključuje direktorka "Baumita".

PROIZVODNJA POČELA 1810.

"BAUMIT" je sinonim za tradiciju. Put do najuspešnijeg brenda građevinskih materijala dug je dva veka. Proizvodnja je počela 1810. godine, sa jednom peći za proizvodnju kreča. A 1988. godine, spajanje dve austrijske kompanije, stvorena je marka "Baumit", priča Melanija Pavlović, direktorka ove austrijske firme, koja se bavi proizvodnjom fasada, maltera, hidroizolacija, lepkova za keramiku i epoksi podova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije