REGIONALNO povezivanje danas je bilo glavna tema trećih Beogradskih investicionih dana. Predstavnici države, finansijskih institucija, gradonačelnici iz okruženja i privrednici, okupljeni u Sava centru, razmatrali su 80 projekata vrednih 1,5 milijardi evra.

Beograd investitorima nudi da se uključe u izgradnju tunela ispod centra grada, koji će spajati Savski amfiteatar sa Bulevarom despota Stefana, gradnju metroa, završetak kanalizacije na levoj obali Dunava, kineski industrijski park, pa i manje poduhvate poput jedne od četiri buduće podzemne garaže u prestonici.

Investicione potencijale pred 430 učesnika današnjeg skupa predstavili su i pojedini gradovi i opštine Srbije.

PROČITAJTE JOŠ - Brnabić: Stiglo osam milijardi evra

- Ova manifestacija promoviše Beograd i Srbiju. Ovog puta smo pozvali i druge lokalne samouprave koje promovišu svoje potencijale, ali je dobro i da su ovde gradonačelnici iz regiona - istakla je premijerka Ana Brnabić. - Regionalna saradnja je među prva tri prioriteta Vlade Srbije. Potrudili smo se da napravimo makroekonomsku sigurnost i to je prvi signal za finansijske institucije. Ali to nije dovoljno ako nemamo regionalnu sigurnost i povezivanje. Svi smo pojedinačno malo tržište. Svaka nestabilnost u regionu bi značila da smo i mi nesigurni. Ovi dani su još jedan jasan signal da lokalne samouprave imaju veliku ulogu u ekonomskom povezivanju.

Za neke od projekata o kojima se lane razgovaralo na Beogradskim investicionim danima u međuvremenu su se našli finansijeri.

PROČITAJTE JOŠ - Jorgovanka Tabaković: Strane investicije do kraja godine – dve milijarde evra

- Beograd postaje sve atraktivniji i sve jača investiciona destinacija - uveren je gradonačelnik Siniša Mali. - Hoćemo da privučemo investitore i zaposlimo naše ljude. Prošle godine sam obećao da ćemo završti fabriku za preradu komunalnog otpada i čišćenje deponije u Vinči. Taj projekat, vredan 300 miliona evra, ugovorili smo i krećemo u izgradnju sledeće godine. Narednih nekoliko meseci očekujemo potpisivanje ugovora za izgradnju toplovoda koji će povezati TENT u Obrenovcu i elektrane u Novom Beogradu. Tu je i projekat završetka kanalizacione mreže i izgradnje fabrike za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu. I taj ugovor očekujemo uskoro. Ova dva ugovora vredna su skoro 500 miliona evra.

NEZAPOSLENI

GRADONAČELNIK Beograda Siniša Mali danas se pohvalio brojem nezaposlenih u prestonici. Prema njegovim rečima, bez posla je 88.735 ljudi.

- Iz meseca u mesec broj nezaposlenih je manji - rekao je Mali. - Tokom poslednje tri i po godine broj nezaposlenih u Beogradu je smanjen za 20.000.


TRI MILIJARDE ZA BALKAN

FINANSIJERI, izgleda, nameravaju da "odreše kesu". Evropska investiciona banka planira u naredne tri godine da udvostruči ulaganja u region Zapadnog Balkana sa sadašnjih 1,5 milijardi na tri milijarde evra.

- EIB ima na raspolaganju i 30 miliona evra bespovratnih sredstava za pripremu projekata u regionu - istakla je Dubravka Negre, šef Kancelarije EIB za Zapadni Balkan. - Taj će novac biti uložen u kritične tačke u realizaciji projekata, a to su priprema i tehnička dokumentacija.