Sombor: Cipele bi da prave i Srbi i Nemci

J. B. - M. N. S.

četvrtak, 02. 11. 2017. u 15:12

Сомбор: Ципеле би да праве и Срби и Немци

Detalj iz pogona "Borelija" / Foto J. Bekić

Proizvodnja u fabrici obuće "Boreli" zaustavljena, a u Somboru uveliko kolaju priče o tome ko će iznajmiti pogone. Na javni poziv za zakup stigla prijava iz Nemačke, ali zainteresovan i "Darfur" iz Beograda

IZ pogona "Boreli" u Somboru ovih dana odzvanja samo tišina, jer je proizvodnja stala sredinom septembra, ali cela čaršija bruji o tome ko će biti zakupac ove fabrike obuće. Na javni poziv za zakup stigla je samo jedna prijava i to od nemačke kompanije "Bernhard Štump i Zigfrid", ali zainteresovan je i "Darfur" iz Beograda, koji je do nedavno i sam plaćao zakup.

U Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika ističu da je na objavljeni oglas stigla prijava od firme "Bernhard Štump i Zigfrid" iz Nemačke koja je ponudila 3.000 evra, bez PDV-a, za mesečni zakup. Kako je ona niža od minimalnog iznosa predviđenog oglasom - 6.000 evra mesečno, stečajni upravnik se obratio odboru poverilaca, a ponuđača bi naknadno obavestio o eventualnom prihvatanju ponude. Upravnik još nije dobio izjašnjenje odbora poverilaca.


PROČITAJTE JOŠ:
Nemci jedini žele u "Boreli"

Suvlasnik "Darfura" Dragan Perović kaže da je prostor somborske fabrike mesečno plaćao 6.100 evra. Na pitanje zašto se nije javio na javni poziv za zakup fabrike, on kaže:

- Oglas je objavljen u oktobru, a mi smo 21. septembra zatražili produženje ugovora. Imao sam poverenje i u stečajnog upravnika koji me uveravao da će ugovor biti produžen. Javni poziv na koji se javila nemačka firma je propao, a mi tražimo samo iste uslove kao i Nemci. Uslovi zakupa moraju da budu isti za sve i tražimo da se oglas ponovo raspiše.

On kaže da se "Darfur" već obraćao Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika za produženje ugovora o zakupu "Borelija", kao i Ministarstvu privrede. Nedavno je Socijalno-ekonomski savet Sombora, tvrdi Perović, doneo zaključak o povraćaju "Darfura" u fabriku obuće, kao i da predstavnik lokalne samouprave i sindikata budu u UO "Borelija".

Prema njegovim rečima, ne samo da Nemci nude upola manje za zakup, već bi angažovali samo 50 radnika. Kaže da su njegovu firmu pred potpisivanje ugovora o zakupu uslovili da zaposli više od 100 radnika. Sada traži da mu smanje cenu iznajmljivanja pogona, uz obećanje da će angažovati oko 200 radnika.


PROČITAJTE JOŠ:
Iz Hrvatske uvozimo najviše živih svinja

PLATE I DOPRINOSI

Od kada je ugovor o zakupu sa preduzećem "Darfur" istekao, pogoni su prazni, a 130 radnika je ostalo bez posla. Iz sindikata fabrike obuće kažu da im je doskorošnji zakupac ostao dužan platu i po, kao i doprinose za staž. Sada već bivši radnici kažu da su pokrenuli spor zbog tog duga i angažovali advokata. Oni kažu da im poslodavac nije dao odjave, pa se ne mogu prijaviti na biro rada kako bi ostvarili pravo na zdravstvenu zaštitu.

- Završili smo uplate staža i doprinosa, a i dobili su odjave kao što su i tražili - kaže Perović. - Za plate smo ih zvali tri puta, odnosno da potpišu ugovore o radu. Niko se nije javio, jer su verovali sindikalcima da će im Nemci obezbediti mnogo više.

Komentari (1)

Profa.

02.11.2017. 16:12

Koja je to mućka,ko koga ovde laže, s radnici ispaštaju, država i av samo radnike benave