Brazilci za Galeniku daju 16 miliona evra

S. Bulatović

26. 10. 2017. u 10:36

Komisija za prodaju zemunske fabrike lekova danas otvorila finansijsku ponudu kompanije "Elijus". Kupac je u obavezi da u naredne dve godine uloži najmanje 5,525 miliona evra

Бразилци за Галенику дају 16 милиона евра

''Galenika'', Foto: Ž. Knežević

KOMPANIJA "Elijus" za "Galeniku" nudi 16 miliona evra. Komisija za sprovođenje postupka prodaje kapitala ove fabrike danas je otvorila kovertu sa njihovom finansijskom ponudom, koja se jedina i razmatrala. Nedelju dana ranije Komisija je odbacila prijavu "Amikusa" zbog nepotpune dokumentacije, pa je njihova koverta ostala zapečaćena. Ogranak brazilske kompanije EMS mogao bi da postane vlasnik zemunske fabrike već sledeće nedelje, kada se očekuje potpisivanje ugovora.

Odobrenje za sklapanje ugovora treba da da i Komisija za zaštitu konkurencije. Sada je na Ministarstvu privrede da "Elijus" proglasi kupcem.

- Spremni smo da platimo 16 miliona evra u gotovom za 2.389.036 akcija, što predstavlja 93,73 odsto ukupne emisije kapitala "Galenike" - stoji u ponudi "Elijusa". - Potvđujemo da je ova ponuda bezuslovna i obavezjuća.

Obrisi kupoprodajnog ugovara mogu se i sada naslutiti. Brazilci planiraju pet miliona evra investicija, a država će ih usloviti time da ne smanjuju drastično broj radnika.

- Kupac će biti u obavezi da, pored iznosa od 16 miliona evra na ime kupoprodajne cene, uplati i iznos od 25 miliona evra na ime izmirenja obaveza prema bankama, kao i iznos od dodatnih 200 evra po godini staža za zaposlene koji su se opredelili za dobrovoljni socijalni program - stoji u saopštenju Ministarstva privrede. - Kupac je u obavezi da u naredne dve godine na ime obavezne investicije uloži 5,525 miliona evra , kao i da broj zaposlenih na neodređeno vreme ne spušta ispod 900.


PROČITAJTE JOŠ - Kako je uništavana "Galenika"


Sindikati zemunske fabrike pre svega zanimaju koje će biti obaveze budućeg vlasnika. Novac od same prodaje, 16 miliona evra, ide u budžet Srbije.

- Nas najviše zanima kolike će biti investicije - kaže Zoran Pantelić iz sindikata "Nezavisnost". - Želimo da se nastavi proizvodnja, da se donesu novi proizvodni pogoni i uposle ljude. To je naše viđenje. U poslednjoj turi se za odlazak prijavilo oko 230 ljudi i sada nas je ostalo 1.180. Ostajemo pri stavu da je dosta otpuštanja. Šta kupac nudi konkretno, mi još ne znamo.

OTKUP DUGA

DRŽAVA je ovog puta za "Galeniku" tražila svega jedan evro. I to zato što novi vlasnik mora da plati još 25 miliona evra na ime postojećih bankarskih dugova kompanije.

Dug "Galenike" prema bankama je, prema zvaničnim podacima, 71 milion evra. Budući vlasnik dug će moći u celini da otkupi za deo vrednosti - 25 miliona evra, što je i osnovni uslov javnog poziva. Kupac je obavezan i da izmiri socijalni program..Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Fikus

26.10.2017. 11:02

Samo se pitam kako ali KAKO ste uspeli da unistite srpsku farmacrutsku industriju, bransu koja zgrce storine milijardi dolara....

Nikola Vasic

26.10.2017. 11:25

Zaista mi nije jasno kako je moguce da propadne fabrika lekova koja je snabdevala celu drzavu...pa taman da je vodi i moj deda sa alchajmerovom bolesti!

Kvisko

26.10.2017. 11:35

Svuda u svetu je farmaceutska industrija visoko profitabilna jedino u Srbiji je u minusu

Saša

26.10.2017. 12:04

Bedan iznos za Galeniku. Nažalost država ništa nije učinila da se spreči urušavanje ove profitabilne firme, koja je služila samo da je razni muzu i dovedu do ovog stanja.

Aleksandareric

26.10.2017. 12:12

Sram vas bilo, najprofitabilniju granu na svetu vi ojadite, pa vredi samo zemljište galenike 200 miliona a vi celi gigant prodate za 14. Toliko kosta prosečna vila na senjaku.

ZanetiSrbija

26.10.2017. 12:14

za 41 milion evra?!?! Au majko moja.. Nadam se da ce neko u buducnosti za ovo nositi odelo na pruge.

SMOKI

26.10.2017. 17:12

SVE firme i finansije koje dolaze sa Americkog kontinenta treba sto puta proveriti. NASA *GALENIKA* ce sigurno postati glavni distributer otrova u Srbiju prevashodno a onda i na ceo Balkan.Bacili su na nas tone uranijuma sta li ce nam stavljati u lekove i medicinsku opremu? Pita li se ko?

Panta

27.10.2017. 16:40

Ovo je ponižavajuće pošto samo zemljište Galenike vredi najmanje deset puta više. A, gde su pogoni, savremena oprema, laboratorije, naučni institut, magacini, tehnologije, ugled na domaćem i ino tržištu...!? Zašto država ne stane uz ovog i danas farmaceutskog giganta? Pa Galenika je davne 1948. godine bila četvrta fabrika u svetu u kojoj se odvijala bazna proizvodnja pencicilina. Za one koji ne znaju, sunovrat Galenike počeo je dolaskom gospodina Panića, a ubrzan posle 5. oktobra... Žalosno!