NACRT Zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti u saobraćaju Srbije doneće mnogo novina od kojih će one o oduzimanju vozila za pojedine prekršaje, dozvoljeno obilaženje preko pune linije, snižavanje dozvoljene granice alkoholisanosti vozača sa 0,3 na 0,2 promila izazvati puno polemike, kako u javnosti tako i među stručnjacima iz ove oblasti.

Ministar policije Nebojša Stefanović je nedavno izjavio da je ovaj zakon nakon dugog razmatranja sa Evropskom komisijim i stručnih rasprava došao do finala.


PROČITAJTE JOŠ:
STROŽE KAZNE ZA BAHATU VOŽNjU: Granica za alkohol do 0,2 promila, nova pravila preticanja

- Ni ovaj zakon nije idealan, ali je značajno bolji od svih prethodnih i možemo da kažemo da će veoma uticati na povećanje bezbednosti - rekao je tada Stefanović. Verujem da će njegova puna primena početi do kraja godine.

Čini se da je za sada najviše polemike izazvalo smanjivanje dozvoljene količine alkohola u krvi sa 0,3 ma 0,2 promila, ali i oduzimanje vozila u određenim slučajevima.

NAJČEŠĆE KAZNE NAJČEŠĆI prekršaji koje čine naši vozači, poput korišćenja mobilnih telefona i nevezivanja sigurnosnih pojaseva na svim sedištima, biće "duplo skuplji". Umesto 5.000, vozač će plaćati 10.000 dinara. Duplirana je i kazna za prekoračenje brzine od 10 km na sat u naseljenom mestu sa 3.000 na 6.000 dinara. Zakon predviđa i smanjenje kazni za određene prekršaje sa 25.000 na 10.000, kao i manje kaznenih poena.

Tako će vozač kome bude ustanovljeno da u krvi ima više od dva promila alkohola, stoji u nacrtu zakona, ostati bez vozila.

- Ja sam bio zagovornik da se umesto smanjenja dozvoljene količine alkohola sa 0,3 na 0,2 promila uvede totalna zabrana, dakle nulta tolerancija na alkohol - kaže profesor dr Milan Vujanić sa Saobraćajnog fakulteta iz Beograda. - Alkohol i volan nikako ne idu zajedno, ali ipak mislim da će se, da li na Vladi ili u Skupštini Srbije, odustati od oduzimanja vozila jer je to u ovom trenutku teško ostvarivo.

Profesor Vujanić ističe da za razliku od zakona u SAD, gde se vozačima oduzimaju vozila nakon učinjenog prekršaja, naša pravna regulativa ne dopušta tu mogućnost.

Mišljenja oko ovoga su podeljena. Čini se da u stručnoj javnosti ipak preovlađuje mišljenje da automobil treba oduzeti. Kako "Novosti" saznaju, u nacrtu zakona koji se našao pred Vladom ova odredba i dalje figurira!

- Kada neko vozi sa dva promila alkohola u krvi, on to vozilo onda koristi kao sredstvo za izvršenje teškog dela. Vozilo će se privremeno oduzimati, na licu mesta. Policija ne oduzima vozilo, zna se šta je zakon - sud daje konačnu presudu u zavisnosti da li se dokazalo to ili nije - slaže se sa preovlađujućim mišljenjem i Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije.

Ipak, u Nacrtu zakona, koji se našao pred Vladom Srbije, jasno stoji da će se vozilo privremeno oduzimati i u slučajevima da neko vozi bez bilo kakve dozvole ili ukoliko neko odbija da se podvrgne testiranju na alkohol.


PROČITAJTE JOŠ:
Kineski neimari u Srbiji rade bez PDV

NAJSKUPLjE

PORED oduzimanja vozila najveće kazne od 100.000 do 120.000 dinara ili zatvor od 15 do 60 dana (plus 14 kaznenih poena i osam do 12 meseci zabrane upravljanja vozilom) predviđene su za veliki broj prekršaje.