SRBIJA bi uskoro mogla da postane regionalni centar za inovacije u okviru inicijative "Pojas i put", odakle bi bilo "pokrivano" 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope, sa kojima Kina ubrzano razvija saradnju.

Ova mogućnost, koja je velika razvojna šansa za Srbiju, razmatrana je na današnjem sastanku u Pekingu ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića sa Liu Liminom, predsednikom kineske državne institucije koja koordinira saradnju u formatu "16+1".

PROČITAJTE JOŠ: Srbija na novom putu svile


Popović je predložio da se u okviru nedavno osnovanog Sekretarijata Konzorcijuma institucija visokog obrazovanja na nivou mehanizma 16+1 otvori i centar za razvoj inovacija i tehnološki razvoj.

- Kineska strana prihvatila je ideju o osnivanju centra i uskoro će biti osnovani radni timovi koji će se baviti realizacijom ovog važnog projekta. Srbija ima veliki potencijal u industrijskoj i tehnoškoj saradnji sa Kinom, koja je lider u inovacijama i novim tehnologijama - poručio je Popović.

Temelji dobrih političkih odnosa, koje je predsednik Aleksandar Vučić postavio sa kineskim državnim vrhom, sada širom otvaraju vrata za ekonomski razvoj dve zemlje, a ideja da Srbija bude "rasadnik novih ideja i patenata" samo je jedna u nizu brojnih projekata koji se dogovaraju na relaciji Beograd - Peking.

Centar za inovacije, prvi takve vrste u Srbiji, bio bi fokusiran na informacione tehnologije, robotiku, nove proizvodne tehnologije i industriju 4.0, odnosno masovnu digitalizaciju što je i jedan od prioriteta Vlade Srbije. U to bi bili uključeni i univerziteti dveju zemalja, kako bi se omogućila mobilnost profesora, istraživača i studenata i razvio model "učenja na daljinu". Kineska strana predložila je da se u ovaj centar ugradi i naučna komponenta, posebno u oblasti primenjenih nauka.

- Za razvoj saradnje u oblasti inovacija, važna je saradnja i razmena znanja između univerziteta u Kini i Srbiji. Peking je zainteresovan za produbljivanje odnosa sa vašom zemljom - rekao je Limin.


SARADNjA SA SVIMA

KINESKA strana je na sastanku predložila da Vlada Srbije razmotri i ideju o osnivanju i posebnog srpsko-kineskog naučno-tehnološkog i inovacionog centra u Srbiji, koji bi mogao da sarađuje sa svim relevantnim institucijama na teritoriji cele Kine.

- Ideja je sada došla i o tome ću razgovarati kad se vratim u Srbiju. Informisaću o tome i predsednika i premijera - rekao je Popović.