O KUPOVINI zemunske fabrike lekova "Galenike" razmišlja najmanje deset kompanija. Toliko je zahteva za otkup prodajne dokumentacije stiglo do srede, kada je i istekao rok za podnošenje. Dokumentaciju je dosad platilo osam zainteresovanih, ali i preostala dva kandidata imaju šansu da uplatom 250.000 dinara ostanu u "igri". Ko će od potencijalnih kupaca podneti i konačnu ponudu, međutim, znaće se tek 2. oktobra do kada imaju šansu da to i urade.

Država ovog puta srpsku fabriku lekova zvanično nudi po početnoj ceni od jedan evro. Kupac, međutim, mora da isplati 25 miliona evra. Za toliko su komercijalne banke spremne da oproste dug od 71 milion evra. Kupac na sebe preuzima i obavezu finansiranja socijalnog programa, ukoliko trenutni broj radnika premašuje njegove potrebe.

Pročitajte još - "Galeniku" nude za 1 evro!

Početna cena "Galenike" je svega jedan evro, kako su nadležni objasnili, jer podrazumeva isplatu komercijalnih kredita, ali i zato što kapital ove kompanije negativan u iznosu od 152 miliona evra. Tako su ga procenili ovlašćeni procenitelji poslednjeg dana prošle godine. To se dešava kada razni krediti i obaveze premaše imovinu i vrednost neke firme.

U međuvremenu država je potraživanja prema "Srbijagasu" i Poreskoj upravi konvertovala u kapital. Na ime 14,7 milijardi dinara obaveza prema državnim poveriocima vlasništvo Srbije nad "Galenikom" je sa 85 odsto povećano na blizu 94 odsto. Učešće manjinskih akcionara je tako sa 15 odsto smanjeno na malo više od šest odsto.


Pročitajte još - U državnom vlasništvu 90 odsto "Galenike"

Razgovarajući sa potencijalnim kupcima uoči objavljivanja javnog poziva, država je dogovorila i da kompanija koja preuzme zemunski pogon na sebe preuzme i obavezu isplate socijalnog programa. Dogovorena je isplata 400 evra po godini staža. "Galenika" trenutno broji 1.400 radnika, ali su zainteresovane kompanije iskazale spremnost za angažovanje između 700 i 900 ljudi.


SOCIJALNI PROGRAM

U "GALENICI" se u četvrtak završava izjašnjavanje radnika o socijalnom programu. Kako stvari sada stoje, odziv nije bio veliki.

- Dosad se za dobrovoljni odlazak prijavilo oko 130 radnika, od 1.400 - kaže Zoran Pantelić, predsednik sindikata "Nezavisnost" u ovoj fabrici. - Verujem da će u toku dana stići i još 20 prijava. Odziv bi sigurno bio i veći da su nam ponudili veću otpremninu. Mi smatramo da bi 700 evra po godini staža bilo prihvatljivo.


PONUDE 4. OKTOBRA

U TRKU za "Galeniku" može da uđe farmaceutska kompanija koja je poslednje poslovne godine imala godišnji prihod od najmanje 300 miliona evra. Otvaranje koverata sa ponudama zainteresovanih kupaca zakazano je za 4. oktobar.