Minimalac 143 dinara

J. Ž. S.

12. 09. 2017. u 12:16

Socijalno-ekonomski savet predložio Vladi najniži garantovani iznos. Sindikati kažu da nisu imali mogućnost da biraju

Минималац 143 динара

Radnici dobili za 13 dinara veće minimalne zarade

MINIMALNA cena rada po satu u 2018. godini biće 143 dinara, predloženo je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta, a konačnu odluku o tome doneće Vlada na nekoj od narednih sednica. Najniži iznos povećan je u odnosu na dosadašnji za 13 dinara po satu, što je 10 odsto, kako je ranije i najavljivano iz Vlade.

SES je prihvatio predlog Dušana Vujovića, ministra finansija, koji je objasnio da postoji prostor u budžetu da se minimalac poveća za pomenuti iznos i da bi sve preko toga urušilo budžet za narednu godinu. Ministar je obećao da, s druge strane, neće biti novih opterećenja za privredu.

Duško Vuković, potpredsednik SSSS, kaže za “Novosti” da sindikati nisu imali drugu mogućnost nego da prihvate ponuđeno.

- Zadovoljni smo što je napravljen pomak i konsenzus, ali ne i iznosom. Pokušali smo da dobijemo 149, ali nismo uspeli - kaže naš sagovornik.

Vuković naglašava da je socijalni dijalog u Srbiji sada na jednom višem nivou, s obzirom na to da već dugo nije bilo dogovora između poslodavaca i sindikata, a prihvaćeno je i da ubuduće prioritet pri određivanju garantovanog iznosa ima minimalna potrošačka korpa.

- I pored toga što nismo dobili iznos koji smo tražili, napravili smo veliki pomak jer je minimalac u odnosu na prošlu godinu povećan za 13 dinara, što jeste nedovoljno, ali najviše do sada.

Rok za utvrđivanje minimalne cene rada za narednu godinu je 15. septembar, a ova cena će važiti od 1. januara 2018. godine. Ona je po satu od početka ove godine povećana sa 121 dinar na 130 dinara. Minimalac od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika, a u prethodnih pet godina je minimalac povećan za 15 dinara.


TRAŽILI 154 DINARA

Reprezentativni sindikati, Savez samostalnih sindikata Srbije i Granski sindikati “Nezavisnost” tražili su u pregovorima da garantovani iznos bude 154 dinara, a uslov Unije poslodavaca bio je da istovremeno bude povećan neoporezivi deo zarade koji je sada oko 11.800 dinara.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Novi sindikat zastitnik radnika

12.09.2017. 19:54

Da ali poslodavac ili preduzetnik ili bilo koji generalni direktor treba da administrira preduzece u skladu sa drzavnim ciljem.