Dinar obara rekorde

D. I. KRASIĆ

29. 08. 2017. u 08:02

Динар обара рекорде
Domaća valuta i dalje jača, najveća vrednost ove godine

DINAR i dalje jača u odnosu na evro, a zvaničan srednji kurs iz dana u dan predstavlja novi rekord. Srednji kurs od 119,2 dinara predstavlja najvišu vrednost domaće valute, odnosno najnižu vrednost kursa evra još od 4. novembra 2014. godine.

Od početka ove godine dinar je prema evru ojačao 3,6 odsto. Kurs će, prema procenama, i u narednom periodu biti stabilan, mada se u poslednja tri meseca, kao i svake godine, očekuje veća tražnja firmi za devizama, koja može da dovede do slabljenja dinara. U Narodnoj banci Srbije ipak ni tada ne očekuju značajnije promene kursa po ovom osnovu.

- Dinar je od kraja marta do 28. avgusta ojačao prema evru za četiri odsto - ističu u NBS. - Pritisci ka jačanju domaće valute rezultat su, pre svega, poboljšanja makroekonomske situacije u zemlji: bolje usklađenosti platnobilansnih kretanja, odnosno popravljanja spoljnotrgovinskih pokazatelja zemlje. Pored toga, stabilnosti na deviznom tržištu doprinelo je i veće poverenje stranih investitora, koji ulažu u hartije od vrednosti, u perspektive domaće ekonomije. To je dovelo do njihovog pojačanog ulaganja u dugoročne dinarske hartije od vrednosti Republike Srbije.

Dodatno, na jačanje dinara uticali su i nešto veći neto otkup efektivnog stranog novca od ovlašćenih menjača i građana, sezonski pojačano plaćanje stranih turista u Srbiji, ali i povećanje neto indeksirane imovine banaka naročito tokom juna i jula, uzrokovano povećanom kreditnom aktivnošću banaka.


INTERVENCIJE

- NARODNA banka Srbije je od početka godine, zaključno sa 25. avgustom, intervenisala na domaćem deviznom tržištu neto kupovinom 545 miliona evra: kupila je 890 miliona evra i prodala 345 miliona evra, radi ublažavanja prekomernih kratkoročnih fluktuacija kursa dinara - ističu u NBS.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Sale

29.08.2017. 19:24

@Aleksandar - Jel, a sta mislis da ce cene ako dinar depresira na 250 ostati nepromenjene!!??