Kraj granice nema prodaje

J. Su.

28. 08. 2017. u 17:38

Danas usvojene izmene zakona o poljoprivrednom zemljištu

Крај границе нема продаје

Ilustracija/ Foto B.Mijić

Skupština Srbije usvojila je danas izmene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu, koje će državljanima EU ograničiti kupovinu zemljišta. Za izmene je glasalo 132 poslanika, a protiv 13.

Inače, Odbor za poljoprivredu juče je razmatrao 47 podnetih amandmana na izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, ali su prihvaćena samo tri. Prema jednom amandmanu, državljani EU neće moći da kupuju poljoprivredno zemljište u Srbiji, u zoni od 10 kilometara od granice.

Amandman koji je predložio Marjan Rističević, a koji je Vlada Srbije prihvatila, predviđa da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku", a ne osmog dana, kako je prvobitno bilo predloženo. Utvrđeno je, amandmanom, i da se zakon primenjuje od 1. septembra. Skupština Srbije juče je u nastavku vanredne sednice razmotrila amandmane podnete na izmene tog zakona, koje će stranim državljanima iz zemalja EU ograničiti kupovinu zemljišta.

Izmene i dopune tog zakona treba da spreče potpunu liberalizaciju prometa poljoprivrednim zemljištem, budući da je bilo predviđeno da 1. septembra počne primena odredaba Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje izjednačavaju prava građana Srbije i EU pri kupovini poljoprivrednog zemljišta.

Opozicija, već danima, ističe kako je rasprava besmislena, jer je strancima već dozvoljeno da kupuju zemlju, i oni su vlasnici oranica, tako što registruju firmu u Srbiji, i samim tim dolaze do mnogo veće površine od one koja se predviđa SSP, a sad je ograničena na dva hektara.

- Ovo nije besmislena rasprava - kazao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. - Tražili su je poljoprivrednici. Vlada to smatra kao prioritet, da na ovaj način popravimo sve što je ostalo nedorečeno iz SSP.


SKUPO ĆE NAS KOŠTATI SSP

Prema rečima Vjerice Radete, poslanice SRS, ovo je obmanjivanje javnosti da će se sprečiti prodaja zemlje strancima, i to će se brzo pokazati kao netačno.

Poslanik DSS Dejan Sulkić navodi da će Srbiju skupo koštati posledice obaveza iz SSP i da treba pooštriti uslove za strane kompanije.Pročitajte još i ovo:


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)