Državni vrh čestitao Dan rudara: Za više investicija i bolje zarade

Tanjug

nedelja, 06. 08. 2017. u 09:31

Државни врх честитао Дан рудара: За више инвестиција и боље зараде

Aleksandar Vučić / Foto Tanjug / S. Radovanović

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, i ministar rudarstva i energetike, Aleksandar Antić, svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije čestitali su Dan rudara - 6. avgust

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitku rudarima povodom obeležavanja Dana rudara ističući da je Srbija ponosna na njih i da je dužnost svih da se rudarima obezbede sigurnost i adekvatna nagrada za njihov težak rad.

"Upućujem vam najiskrenije čestitke povodom 6. avgusta, Dana rudara Srbije. Veoma poštujem i cenim težak i visokorizičan posao koji obavljate. Vašim trudom i rizikom koji preuzimate činite da srpska privreda svakim danom napreduje. Srbija je zbog toga ponosna na vas.

Dužnost svih nas je da vam obezbedimo sigurnost u radu, bolje uslove i adekvatnu nagradu za vaš rad", naveo je predsednik u čestitki, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.

"Želim vam dobro zdravlje i mnogo uspeha u radu uz rudarski pozdrav „Srećno!“, navodi se u čestitki predsednika Vučića.

BRNABIĆ:VLADA ĆE OBEZBEDITI BOLjE USLOVE ZA RUDARE

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić uputila je čestitku rudarima povodom obeležavanja 6 avgusta, Dana rudara ističući da je zadatak Vlade da im omogući što bolje uslove rada.

"Upućujem vam srdačne čestitke povodom obeležavanja 6. avgusta, Dana rudara. Duboko poštujem vaš rad i trud u obavljanju jednog od najtežih i najzahtevnijih poslova.

Građani Srbije izuzetno cene vašu posvećenost poslu i zalaganje da se postignu što bolji rezultati, koji utiču na razvoj srpske privrede", navodi se u čestitki, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

"Zadatak Vlade Republike Srbije je da omogući što bolje uslove za vaš rad, uvažavajući rizike posla i vaš profesionalizam. Iskreno se zalazem za otvorenost u komunikaciji i stojim vam na raspolaganju za dijalog o svim temama koje su vama važne.

Želim vam dobro zdravlje i puno uspeha u radu. Srećno!", poručila je Brnabić.

ANTIĆ ČESTITAO DAN RUDARA: ZA VIŠE INVESTICIJA I BOLjE ZARADE

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić svim zaposlenima u rudarskom sektoru Srbije čestitao je Dan rudara - 6. avgust, navodeći da Vlada čini napore da se investicije kao i zarade u rudarstvu povećaju, a rudari budu bezbedni na svojim radnim mestima.

Dan rudara obeležava se u znak sećanja na dan kada su se 1903. godine rudari Senjskog rudnika izborili za povratak trojice otpuštenih kolega i skraćenje radnog vremena.

"Koristim priliku da iskažem najiskrenije poštovanje svim ljudima koji obavljaju jedan od najtežih poslova na svetu", poručio je Antić.

"Biti rudar nije lako. Uslovi rada su uvek teški i sa određenim rizikom, ali dozvolite mi da vas uverim da je rudarstvo u našoj zemlji krenulo uzlaznom putanjom. Vlada Republike Srbije i Ministarstvo rudarstva i energetike ulažu velike napore kako bi se investicije u rudarstvu povećale, samim tim i broj uposlenih radnika, njihove zarade, adekvatna zaštita na radu kao i ekološki standardi", naveo je Antić, saopšteno iz ministarstva.

Ministar ističe da je proces modernizacije rudarstva u toku, ali pomaci koji su već danas vidljivi prilično su ohrabrujući i otvaraju veliku perspektivu ovoj profesiji.

"Imajući u vidu značajna geološka otkrića na teritoriji naše zemlje, kao i rudarske sisteme poput Kolubare, Kostolca, RTB-a Bor i Resavice, s ponosom možemo da konstatujemo da Srbija poseduje sigurnu bazu za povećanje proizvodnih kapaciteta koji će u budućnosti uticati na rast BDP-a a što će dodatno unaprediti i čitave regione u Srbiji", istakao je Antić.

On ocenjuje da će projekti poput „Jadra“ u okolini Loznice u okviru koga se istražuju litijum i bor, geološka istraživanja bakra i zlata u okviru timočko-magmatskog kompleksa u istočnoj Srbiji, kao i čitav niz drugih aktivnosti domaćih i starnih rudarskih kompanija, sigurno dati zamajac razvoju rudarstva u Srbiji.

"Naš zadatak i obaveza je da rudari budu bezbedni na radnim mestima i zadovoljni uslovima rada i na tome ćemo raditi kontinuirano i predano, jer stub energetske stabilnosti i ove značajne privredne grane su upravo oni", poručio je Antić uz rudarski pozdrav- Srećno!"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (24)

Nemanja

06.08.2017. 12:21

Biti rudar je jedan od najtezih poslova na svetu.Svaka im cast na svemu sto rade za nas i veliko postovanje.Srecan dan rudara i ''Srecno".

Jovana

06.08.2017. 12:22

Posao rudara je veoma težak i opasan Predsednik Vučić je toga svestan i verujem da će se izboriti za bolje uslove Naših rudara. Hvala im na trudu, marljivom radu i puno sreće u poslu.

steva

06.08.2017. 12:25

Tako je, teba ulagati u bolje uslove za rad rudara i u bolje zarade, ako je neko zaslužio to su oni!

Mikan

06.08.2017. 12:37

Neka im je Srećan Dan rudara ! Lepo je videti da država obraća pažnju na tu zahtevnu oblast i pružaju podršku rudarima kako bi izvršavali lakše sve zadatke.

Lidija

06.08.2017. 12:39

Biće nagrađeni ljudi koji se bave najtežim zadacima i u konstantnoj su opasnosti ,svaka čast Vučiću i Antiću .

Ledju lima

06.08.2017. 14:07

@Lidija - Naravno da treba da budu nagradjeni. Ja bih im i beneficirani staz uveo.

Marinko

06.08.2017. 14:47

Dan rudara je dan kad trebamo svi da im se zahvalimo na njihovom besprekornom trudu i radu.

Laura

06.08.2017. 14:54

Srecan VAM dan nasi rudari! Rudari imaju najtezi posao i treba im obezbediti bolje uslove. Srbija je ponosna na VAS.

Milena

06.08.2017. 18:00

Rudari u svim zemljama su simboli i stubovi drustva,ali nazalost u vecini zemalja i gradjani drugog reda.

anđa

07.08.2017. 06:13

Rudari zaslužuju više plate. Njihov posao se ne može uporediti ni sa jednim drugim.

Lana

07.08.2017. 09:50

Cestitke svim Rudarima Srbije ! Srbija je ponosna na svoje rudare. Ziveli !!!!!!

Dr Miggyy

09.08.2017. 14:02

Velika je obmana da je izgrađena nova topionica bakra, već samo nova linija za topljenje koncentrata bakra (fleš peć - FSF) i fabrika za proizvodnju sumporne kiseline. Pri tome, konvertori, anodne peći, infrastruktura, putevi, skladišta, transporteri su postojeći, iz ranijih faza gradnje. Osim novoizgrađenih objekata u topionici bakra, ostali deo je doteran kao Potemkinovo selo, za slikanje, povoljan prvi pogled i utisak posmatrača i veličanja gradnje “nove topionice”, tj. sebe.