Plate rastu zbog makroekonomskih rezultata

Tanjug

25. 07. 2017. u 18:41

Profesor ističe da će na rast plata svakako uticati i dolazak stranih investitora u zemlju, podsetivši da vlada pregovara sa 53 potencijalna investitora

Плате расту због макроекономских резултата

Vladimir Krulj, Foto Dragan Milovanović

Trend rasta plata u Srbiji biće nastavljen zahvaljujući konkretnim makroekonomskim rezultatima, ali i najavljenom povećanju zarada u javnom sektoru i penzija, izjavio je danas profesor ekonomije Vladimir Krulj.


"Sa jedne strane, imamo jasno povećanje BDP-a, kao i povećanje industrijske proizvodnje, ali i pad nezaposlenosti usled povećanja zaposlenosti, što je možda i najbitnije", rekao je Krulj Tanjugu povodom objavljivanja najnovijih podakata Republičkog zavoda za statistiku o prosečnoj zaradi u junu od 49.238 dinara (neto).

Ističe da će na rast plata svakako uticati i dolazak stranih investitora u zemlju, podsetivši da vlada pregovara sa 53 potencijalna investitora za projekte vredne 1,3 milijarde evra.

"Ako uzmemo u obzir i najavljeno povećanje plata u javnom sektoru i penzija, mislim da će ovaj trend biti nastavljen i u mesecima koji dolaze".

Svi ti elementi, dodaje uticaće i na rast plata u realnom sektoru.

"Veći broj ljudi je zaposleno, dolazi do veće konkurencije unutar svih sketora, što podiže realnu vrednost ne samo prosečnih plata već i realnu vrednost našeg tržišta i samim tim dovodi do veće zainteresovanosti investitora", naglasio je Krulj.

Prosečna neto plata isplaćena Srbiji u junu 2017. iznosila je 49.238 dinara ili 404 evra i nominalno je veća za 4,5 odsto, a realno za 4,3 procenta u odnosu na maj.

Kako je saopštio Republički zavod za statistiku, prosečna junska bruto zarada iznosila je 67.857 dinara, što je na mesečnom nivou nominalno više za 4,6, a realno više za 4,4 odsto.

U poređenju sa istim mesecom 2016. godine, prosečne junske bruto i neto zarade veće su za 6,0 procenata nominalno, odnosno za 2,3 odsto realno.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljuje da će do kraja godine plate i penzije biti značajno povećane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

nikola

26.07.2017. 00:33

Jadno profesore,jer nemas sta da jedes pa kada ovo pricas pre neko vece si pretio da ce fiat da ode.

ostaobezposla

26.07.2017. 07:35

Profesore, profesore ,pitaj one radnike u Kragujevcu kolika im je plata , izađi na ulicu pa pitaj narod , batali da slušaš ove iz zavoda za statisiku . Po njihovim podacima uskoro će nam plata biti 1000e. ,a broj nezaposlenih 0% !

misko

26.07.2017. 10:06

Ko se razume u ekonomiju, vidi nazalost da se namamo s kim ni porediti u regionu po siromastvu. Neka ,,cenjeni,, ekonomista izracuna koliko nam je opao standard za ovih 5 g. od kada su ovi ,,strucnjaci,, na vlasti.

DW

26.07.2017. 11:38

"Imamo pad nezaposlenosti usled povećanja zaposlenosti", pa čovek je kvantni um. Uzgred, kako to da radnici u Fijatu, "ponosu" srpske ekonomije imaju platu od 38 000 u brutu?!