Hunan gold ulazi u RTB Bor

LJ.T. - M.N.S.

04. 07. 2017. u 08:01

Do kraja godine borski rudarski baseni dobijaju partnera iz kineske provincije Hunan. Srbija će zadržati deo vlasništva. Zahtevaju da se reše imovinsko-pravni odnosi

Хунан голд улази у РТБ Бор

Foto Tanjug/R.Prelić

KOMPANIJA "Hunan gold internešnel investments limitid" iz kineske provincije Hunan, do kraja godine ulazi u RTB "Bor". Sa državnim kineskim gigantom biće potpisan ugovor o strateškom partnerstvu, a prema tom sporazumu Srbija će zadržati deo vlasništva borskog basena.

Generalni direktor kineske kompanije "Hunan gold group" Čen Ze Lu lično je posetio u ponedeljak Rudarsko-topioničarski basen "Bor". Sa svojim saradnicima obišao je površinski kop "Veliki Krivelj", tamošnju flotaciju, novu topionicu i fabriku sumporne kiseline.

- Tehnologija i kopovi koje smo videli ostavili su dubok utisak na nas. Zato se nadam da ćemo ostvariti uspešnu saradnju sa "Borom", na obostranu korist - rekao je Čen Ze Lu.

Generalni direktor RTB-a "Bor" Blagoje Spaskovski u razgovoru je naglasio da "Boru" nedostaje kapital za otvaranje sopstvenih rudnika i pun kapacitet nove topionice. Jer, kako je rekao, prerada sopstvenog koncentrata donosi znatno veću zaradu od one koja se ostvaruje uslužnom preradom sirovine iz uvoza.

Ova kompanija u partnerstvo sa RTB "Bor", ulazi u konzorcijumu sa još jednom kineskom kompanijom. Predstavnici ovih kuća boravili su tokom prethodne nedelje dva puta u Boru i razgovarali o budućoj saradnji. Kako saznajemo, Kineze interesuje rudnik "Cerovo", kao i istraživanja na većim dubinama na Borskoj reci.

Pre potpisivanja ugovora sa RTB "Bor", Kinezi od Srbije prvenstveno traže da se reše imovinsko-pravni odnosi. Ne zanimaju ih ni Unapred pripremljeni plan reorganizacije, niti višak zaposlenih. Očekuju da će sve to rešiti država Srbija, kako bi ušli u strateško partnerstvo.

Srbija se, međutim, neće kompletno odreći vlasništva u borskim basenima. Prema saznanjima "Novosti", naše zemlja će sa kineskom kompanijom imati ugovor kao sa Naftnom industrijom Srbije, po kome će zadržati deo vlasništva u RTB "Bor".


DRŽAVNA KOMPANIJA

"HUNAN gold" je kompanija koju je Narodna skupština provincije Hunan osnovala 2006. godine. Bavi se investiranjem i eksploatacijom zlata, kao i proizvodnjom i plasmanom srodnih proizvoda, konsultacijama i tehničkim uslugama tehnologija i projekata za rudarstvo i metalurgiju. Po snazi i veličini to je sedma kompanija za proizvodnju zlata, druga kompanija za proizvodnju antimona i važna kompanija za proizvodnju volframa u Kini. Deo je kineske asocijacije za zlato.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

st@mail.ru

04.07.2017. 08:35

Ovo je prodaja nacionalnog bogatstva Srbije. Umesto da sami sve organizujemo, ptreban nam je Kinez ili Kanadjanin da nas nauci kako da kopamo rudu. A rudnik u Boru potice jos iz kraja 19 veka. A doticna Kineska firma iz 2006g. Kada smo mi kao narod uspeli da degradiramo tako nisko??

sramota

04.07.2017. 08:51

prodajemo rudnik zlata? genijalno, nemam reci. Narode probudi se. Dok se ti narode setis i vidis sta se desava stajaces na tudjoj yemlji, srbije vise biti nece

Miki - Zg

04.07.2017. 17:27

@sramota - Gosp. sramota .Dijelim vaše mišljenje ,vidite da čak u rudnicima zlata Srbin-i naprave zlatni manjak ( pokradu ,odvuku ,naprave minuse ) i sada Kinezi moraju da ispravljaju krivu Drinu ?

objasnjenje

04.07.2017. 08:55

za sve neupucene, posao sa zlatom je najneisplativiji na svetu, zato moramo da prodamo rudnik kinezima. Oni su poznati po tome da kupuju samo neprofitabilne poslove pa su jelte shodno tome najgora ekonomija sveta! Tako da treba svi da se radujemo jer smo se otarasili rudnika zlata. Kome jos treba zlato. Hocemo BDP, gdp..., hocemo malinu, soju, industriju toalet papira... kome jos treba zlato

Vlada

04.07.2017. 09:53

A zasto ne udju i u rudnik antimona u Zajači kod Loznice. Ako se ne varam to je jedno od najvećih ležišta antimona na svetu. Sramota je da imamo nesto, sto je najveće ili najbogatije na svetu, a ne radi. Prosto začuđujuće da smo toliko nesposobni da nadjemo partnere za taj projekat.